Росія понесе величезні втрати у разі повномасштабної війни проти України

06.12.2016
Росія понесе величезні втрати у разі повномасштабної війни проти України

Віктор Муженко запевняє, що в окупантів горітиме земля під ногами.

Незважаючи на те, що ворог продовжує обстрілювати позиції ЗСУ з мінометів та важкої артилерії (близько 30 обстрілів щодоби), позаминула доба минула в зоні АТО без втрат. За даними Мін­оборони, минулої неділі та в ніч на понеділок жоден захисник України не загинув і не був поранений. 
 
Тоді як минулої суботи було поранено одного бійця ЗСУ в промзоні Авдіївки, поблизу окупованого Донецька, а минулої п’ятниці — шестеро воїнів (переважно під час обстрілів на луганському напрямку). 
 
Зауважимо, що наприкінці минулого тижня спостережна місія ОБСЄ кон­статувала, що саме на Донеччині зафіксовано збільшення кількості випадків порушення «режиму тиші»: близько 310 вибухів у порівнянні з попереднім звітним періодом (150 вибухів).
 
Водночас начальник Генштабу ЗСУ Віктор Муженко повідомляє, що українське військове керівництво оцінює загрози військового характеру та прораховує ймовірні сценарії розвитку подій на випадок масштабної російської агресії.
 
«Ці сценарії відпрацьовуються під час навчань, ми вчимося мобільній та гнучкій обороні, концентруємо зусилля на найбільш загрозливих напрямках. При тому, що Російська Федерація володіє більшою кількістю зброї та людського потенціалу, у нас є ключова перевага. Ми — на своїй землі, яка буде буквально горіти під ногами окупантів», — сказав генерал армії Муженко в інтерв’ю агенції «Укрінформ».
 
За його словами, йдеться не про алегорію, оскільки ситуація нині докорінно відрізняється від тієї, що була на початку війни, вже майже три роки тому.
 
«Ми маємо майже 100 тисяч резервістів оперативного резерву — це ті солдати й офіцери, які мають військовий досвід, пройшли найскладніші випробування і вистояли під вогнем. Ці люди мотивовані, з бойовим досвідом, дисципліновані й мобільні. Це величезна сила», — запевнив генерал.
 
І додає, що Генштаб ЗСУ розглядає оптимальні варіанти організації територіальної оборони, тобто йдеться про формування територіальних підрозділів, які, де факто, будуть перебувати у постійній готовності до організації спротиву на випадок наступу противника.
 
«Усе це в комплексі робить можливу агресію Російської Федерації безглуздою. Адже агресор понесе величезні втрати і не зможе контролювати території, навіть у випадку певного просування вглиб України», — підкреслив начальник Генштабу ЗСУ.
 
За даними вітчизняних військових, загроза масштабної російської агресії надходить не лише зі сходу України, а й з півночі, південного заходу і тимчасово окупованого Криму, де Росія зосередила істотні наступальні можливості.