Зміцнюємо зуби: чому краще не запивати їжу чаєм, налягати на моркву і капусту

06.12.2016
Зміцнюємо зуби: чому краще не запивати їжу чаєм, налягати на моркву і капусту

Сучасні технології лікування зубів дозволяють забути про біль...

В одному жарті стоматолог звертається до пацієнта: «Мені шкода, але я помилково видалив вам здоровий зуб. Тепер доведеться видаляти хворий». Пацієнт: «Яке ж щастя, що ви не окуліст...»
На жаль, така анекдотична ситуація цілком може скластися у реальному житті. Через засилля експрес-стоматологій, які обіцяють високу якість за низьку ціну, а результат часто виходить протилежний, багато людей залишається незадоволеними рівнем стоматологічних послуг. Проте в цій галузі працюють також люди, якi є справжніми фахівцями. По те, як розвивається клінічна стоматологія в Україні, які її здобутки і перспективи, говоримо з деканом стоматологічного факультету Ужгородського національного університету Євгеном Костенком.
— Євгене Яковичу, потрібна окрема сторінка, аби назвати всі ваші регалії. Назву основні: доктор медичних наук, професор, завідувач кафедри ортопедичної стоматології Ужгородського національного університету, директор науково-навчального центру судової стоматології ДВНЗ УжНУ МОН України, голова Aсоціації судових стоматологів України, інтегрованої у Всесвітню асоціацію одонтостоматологів IOFOS, голова Закарпатського відділення асоціації стоматологів-ортопедів та зубних техніків України, автор понад 60 наукових робіт та комп’ютерних програм ідентифікації осіб по стоматологічному статусу на основі рентгенологічних досліджень та ідентифікації матеріалів, що застосовуються в стоматологічній практиці. Як ви досягли всього у свої 43 роки?
 
— Я постійно повторюю, що в житті не існує таких вершин, якi не можна підкорити, якщо ти по-справжньому закоханий у свою справу. Це — вирішальний фактор. По-друге, щоденна наполеглива праця і рух уперед, незважаючи на помилки і невдачі. Виховуйте в собі бойовий дух!
— Як ви розпочинали свій шлях?
 
— У медицину я прийшов понад двадцять років тому. Розпочинав із Центральної стоматологічної поліклініки Міністерства оборони України. Пізніше працював у лікувально-оздоровчому відділенні при Кабінеті Міністрів України, а згодом, після закінчення Національного медичного університету іменi О. Богомольця, навчався і працював в інституті стоматології Національної медичної академії післядипломної освіти іменi П. Шупика. 
 
— Ви — успішний столичний лікар, до якого навіть складно було записатися на прийом, вирiшили переїхати до Ужгорода, де вам запропонували посаду декана стоматологічного факультету. Легко зважилися?
 
— Мене заінтригувало, що факультет фактично створювався з нуля. Інколи навіть здавалося, що ми створюємо щось міфічне, адже не було навіть приміщення. Проте міцна команда ентузіастів зробила майже неможливе: відновила закинуту їдальню та обладнала її за останнім словом техніки.
 
— До речі, у вересні цього року факультет відсвяткував своє десятиріччя. Розкажіть про його здобутки.
 
— На стоматологічному факультеті діють чотири кафедри додипломної освіти та двi  кафедри післядипломної освіти. Тому, зважаючи на велику конкуренцію стоматологічних шкіл в Україні, ми посіли гідне місце серед інших аналогічних внз. Саме це дає нам можливість уже не перший рік набирати більше студентів, ніж наші, скажімо, прямі конкуренти — стоматологічні факультети, яким уже по сто років.

Також у нас на факультеті навчаються іноземні студенти — вони опановують фах англійською мовою. Без перебільшення скажу, що наша матеріально-технічна база — одна з найкращих в Україні. Ми також створили наукові школи: стоматологічну та судово-стоматологічну.

Кількість наукових робіт, які готуємо, підштовхувала нас до створення Вченої ради факультету. Понад те на стоматологічному факультеті УжНУ діє єдина в Україні студентська поліклініка, на базі якої можуть практикувати студенти й викладачі.

Оскільки багато наших випускників працює за кордоном, ми провели аналіз навчальних планів та програм, які діють у Чехії, Словаччині, Угорщині тощо й з’ясували, що лише чотирьох предметів бракує в наших навчальних планах. Тому за рахунок елективних курсів ми ввели ці дисципліни для наших студентів.
 
— Який відсоток випускників знаходять роботу після закінчення вишу?
 
— Не можу відповісти об’єктивно у відсотковому відношенні, проте доволі часто наші студенти влаштовуються на роботу в Європі, адже там більш сприятлива економічна ситуацію, ніж  у нас. І, звісно, за кордоном більше можливостей для реалізації професійного потенціалу молодого стоматолога.
 
— А як щодо України? Чи є попит на молодих лікарів?
 
— Звичайно. Якщо це молодий професіонал iз практичним досвідом, двері кращих клінік будуть для нього завжди відчинені.
 
— Які новітні тенденції у галузі стоматогії?
 
— Нині дуже популярна дентальна імплантологія. Імплант — титановий стрижень, який замінює природний корінь зуба. Коронка, так званий зуб, «одягається» на імплант після вдалого занурення його в кісткову тканину. Візуально не можна відрізнити коронку від справжнього зуба.  Наші студенти активно практикуються у цьому напрямку також. 
 
— Що ви як лікар порадите читачам, які прагнуть мати здорові зуби і гарну посмішку?
 
— Про гігієну рота написано цілі трактати. Я обмежуся лише основними порадами. Їх декілька. По-перше, не запивайте їжу чаєм або солодким соком. Краще після трапези прополоскати рот спеціальним розчином-ополіскувачем. Частіше додавайте до свого раціону моркву, яблука, перець, капусту, редиску.

Вони стимулюють слиновиділення і запобігають прилипанню м’якої вуглеводної їжі до зубів, а також зміцнюють ясна, забезпечують жувальне навантаження, таким чином покращуючи кровообіг. Третє правило: багато хто помилково намагається замінити звичне чищення зубів жувальною гумкою.

Її варто використовувати лише після прийому м’якої їжі (наприклад цукерок, шоколаду, борошняних виробів) протягом 5-10 хвилин, щоб позбутися  вуглеводовмісних частинок. Причиною появи мікротріщин на зубній емалі може стати температурний перепад. Облиште звичку запивати гарячу каву холодною водою або після гарячої першої страви їсти що-небудь холодне.

Емаль сама по собі нечутлива, але мікротріщини дадуть можливість бактеріям проникнути в наступний шар зуба — дентин, у результаті чого з часом виникне карієс. А враховуючи те, що сучасні технології — абсолютно безболісні, процес лікування зубів сьогодні майже те саме, що буденний похід до магазину. Позбувайтесь стереотипів про радянські «садистські» стоматкабінети і будьте здорові!