Рада розбрату: арешт Новинського і розслідування відставки Янецюка пересварили фракції

07.12.2016
Рада розбрату: арешт Новинського і розслідування відставки Янецюка пересварили фракції

Головною інтригою парламентського тижня, котрий розпочався у вівторок, було бюджетне питання. Розглянуть його депутати у «голосувальний» четвер чи ні, наразі неясно.
 
Сьогодні Президент України Петро Порошенко терміново прибув iз прифронтової зони на засідання фракції БПП, аби виробити зі своїми депутатами спільну позицію по бюджету-2017.
 
У підсумку було вирішено, що Блок Порошенка голосуватиме за державний кошторис.
 
Це означатиме, що парламентарії від найбільшої фракції підтримають податкові зміни щодо соціальних стандартів та збільшення мінімальної заробітної плати.
 
Лишилося тільки, аби за це питання проголосували й інші фракції, аби сукупно законопроект щодо держбюджету набрав мінімум 226 голосів. 
 
Тим часом ранкове засідання ВР почалося з демаршу «Самопомочі». Фракція відмовилася бути присутньою у залі засідань ВР, поки не буде розглянуто подання щодо Вадима Новинського, заявив її лідер Олег Березюк.
 
Таке подання до розгляду заплановане — парламентський Комітет iз питань регламенту та організації роботи Верховної Ради має намір вивчити звернення Генпрокурора Юрія Луценка з приводу зняття недоторканності з депутата «Опобоку» Вадима Новинського. 
 
(Справа, в якій у невигідному світлі фігурує Новинський, доволі давня. У ній йдеться про перевищення влади Новинським та про спробу спільно з Віктором Януковичем та правоохоронцями Києва незаконно позбавити волі архієпископа (нині митрополита) Драбинка, коли той був помічником нині покійного предстоятеля УПЦ Володимира Сабодана).
 
І поки «Самопоміч» хвилювалася через Новинського, «Народний фронт» гнівався через недавні заяви нардепа-втікача Онищенка, про які «УМ» писала у попередньому номері.
 
«НФ» вимагає розслідувати ситуацію з дискредитацією уряду Арсенія Яценюка — про це йшлося у заяві фракції, зачитаної її главою Максимом Бурбаком.
 
«Два з половиною роки «Народний фронт» заявляє про системну дискредитаційну кампанію проти нашого лідера Арсенія Яценюка, проти уряду, який він очолював. Брудна інформаційна атака мала організований і безпрецедентно масштабний характер. Ми відчували на собі найбільш цинічні чорні технології, які мали за мету знищити нашу політичну команду», — зазначив Бурбак.
 
А відтак, додав він, «ми вимагаємо відповіді від НАБУ, вимагаємо від Генеральної прокуратури — назвати ім’я замовника і виконавців у цих брудних технологіях». 
 
Словом, обмінюючись заявами та ультиматумами, депутати встигли зробити традиційно небагато.
 
З корисних справ — ухвалення в цілому проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удос­коналення порядку проходження військової служби (№ 5337). За нього проголосували 239 депутатів.
 
Суть за­конопроекту полягає в тому, що парламент дозволяє демобілізуватися військовослужбовцям-контрактникам, котрі прослужили у зоні АТО не менше двох років.
 
Також Верховна Рада прийняла постанову, якою скасувала встановлення зарплати військовослужбовців строкової служби на рівні контрактників.
 
За це рішення проголосували 235 депутатів. Під час обговорення документа депутати зазначали, що на передовій воюють лише бійці контрактної служби, тому вони повинні отримували вищу зарплату, ніж строковики, які участі у бойових діях не беруть. 
 
P.S. Радикальна партія Олега Ляшка зареєструвала в парламенті законопроект про поновлення ядерного статусу України. Радикали обґрунтовують можливість виходу України з Будапештського меморандуму тим, що цей договір не виконала не лише Росія, а й США та Велика Британія. Нещодавно, до речі, ми відзначали чергову річницю підписання меморандуму, який не захистив Україну від зовнішньої агресії.