Незламні: у Києві відбулися змагання ветеранів АТО із серйозними травмами та контузіями

07.12.2016
Незламні: у Києві відбулися змагання ветеранів АТО із серйозними травмами та контузіями

Чоловіки із серйозними травмами після реабілітації та протезування можуть піднімати штанги та гирі й віджиматися. (Фото Софії РОЗУМЕНКО.)

У Музеї історії вітчизняної фортифікації в Києві відбулися спортивні змагання «Нескорені», приурочені до Міжнародного дня інваліда.
 
Турнір показав, що є сильні духом хлопці, які, навіть отримавши важкі поранення під час війни на сході, не зламалися i після тривалої реабілітації повернулися до активного життя.
 
Проведення змагань було ініційоване саме бійцями АТО, які втратили кінцівки, а організувала й провела захід «Українська асоціація інвалідів АТО», яку очолює «афганець» Сергій Тріскач.
 
У змаганнях взяли участь вісім ветеранів із різними серйозними травмами та контузіями. Вони піднімали штанги, гирі, віджималися та працювали із силовими тренажерами, показавши чудові результати, давши фору навіть здоровим людям. 
 
«Сумною є статистика: 4700 учасників АТО стали інвалідами, — говорить голова Держслужби України у справах ветеранів війни та учасників АТО Артур Дерев’янко. — Нині 727 хлопців, якими опікується наша служба й веде моніторинг. Упродовж двох років ми супрово­джуємо хлопців, які втратили функціональні можливості кінцівок. Більш як 200 воїнів уже мають протези, ще 150 проходять протезування зараз. Дехто з бійців готується, тому що важкі травми не дозволяють зробити їм протези найближчим часом». 
 
Люди із сучасними протезами мало чим відрізняються від здорових. Наприклад, рукою-протезом німецького виробництва можна піднімати гирю вагою... 80 кг. 
 
Артур Дерев’янко розповідає: «Один із наших волинських бійців, який зараз протезується в Італії, пообіцяв на свій 55-й день народження піднятися на протезі в 55-й раз на Говерлу!» 
 
До речі, на змаганнях у Києві був присутній Вадим Свириденко, фельдшер 128-ї бригади, який обморозився під Дебальцевим, поранений i контужений потрапив у полон. Він утратив чотири кінцівки, але не зламався.
 
Нещодавно Вадим брав участь у 41-му марафоні морської піхоти США й пробіг за океаном 10 км за рекордний час. Днями Вадима Свириденка було призначено Уповноваженим Президента України з питань реабілітації учасників АТО.