Слизькі шляхи: у Кропивницькому заборонили перевозити групи дітей автотранспортом

07.12.2016
Кінець минулого тижня на Дніпропетровщині ознаменувався двома резонансними дорожньо-транспортними пригодами.
 
Одна з них сталася з автобусом із Кропивницького, який перевозив батьків, дітей та керівників ансамблю бандуристів «Орія» та театру-студії «Маска». Вони мали взяти участь у фестивалі у Дніпрі.
 
Біда сталася неподалік від обласного центру на криворізькій трасі. Як засвідчують потерпілі, раптово автобус «повело», а потім він став завалюватися на бік.
 
Позаду їхали українські воїни, які відразу зорієнтувалися в ситуації і стали надавати потерпілим першу допомогу, витягувати їх із перекинутої машини. 
 
Найбільш потерпілих, 19 дітей і двох дорослих, доставили до лікарні. На щастя, ушкодження виявилися незначними і вже через день усіх відправили до Кропивницького поїздом.
 
Певна річ, про участь в омріяному фестивалі вже не йшлося. Але у Кропивницькому з цього приводу ніхто особливо не переживає. Головне, що всі повернулися додому живими і здоровими.
 
Однак згодом стали відомими інші обставини. Як виявилося, у Кропивницькому обласна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій прийняла рішення, яким заборонила будь-які перевезення дітей, починаючи з 2 грудня. 
 
«Уже в п’ятницю жоден шкільний автобус не перевозив школярів, діти з інтернатів додому на вихідні не поїхали. Буде проведено службове розслідування», — повідомив заступник голови Кіровоградської облдержадміністрації Сергій Коваленко.
 
Як зазначив посадовець, обмеження щодо перевезення дітей буде знято після того, як дороги в області будуть розчищені і посипані.
 
Без трагедії не обійшлося у самому Дніпрі. Внаслідок ДТП загинула жінка, яка стояла на узбіччі, чекаючи на можливість перейти дорогу.
 
Потерпілою виявилася людина мистецтва, у Дніпрі знана і шанована.
 
Це концертмейстер, перша віолончель театру опери і балету та камерного оркестру «Пори року» Ірина Томчук. Жінка того фатального дня опинилася у тому місці разом зі своїм чоловіком, валторністом цього ж театру, оскільки неподалік розташований їхній заміський будинок.
 
У Дніпрі відбулася церемонія прощання з відомою музиканткою. 
 
Ще одна жахливіша аварія, яка вже забрала життя п’ятьох молодих людей, сталася 2 грудня близько 21-ї години також неподалік Дніпра.
 
Мікроавтобус у цей час звичним маршрутом розвозив працівників м’ясної фабрики по селах Петриківського та Магдалинівського районів.
 
Біду спричинив зустрічний «КамАЗ», від якого на повному ходу відірвався причіп, завантажений зерном кукурудзи.
 
Удар у ліву частину мікроавтобуса «Мерседес Бенц 312», який правою частиною зачепив дерева, що не дозволило йому ще й перекинутися. 
 
На місці загинули жителі Петриківського та Магдалинівського районів, 1992, 1994, 1983 та 1985-го років народження, а також жінка віком до 35 років, особа якої уточнюється.
 
Ще семеро потерпілих доставлено до лікарень Дніпра. Стан одного з них медики оцінюють як вкрай важкий.
 
Пасажири стверджують, що до водія мікроавтобуса, який отримав черепно-мозкову травму, жодних претензій не мають: він хоч і став їх перевозити недавно, відзначався у водінні акуратністю.
 
Водій же «КамАЗа» запевняє, що не зможе збагнути, як міг відірватися причіп, який, за його словами, був закріплений належним чином.
 
Проте йому доводиться пояснювати всі обставини цього вже слідчим.
 
Адже наразі відкрито кримінальне провадження за ч. 3 статті 286 Кримінального кодексу України, максимальна санкція за якою – до 12 років позбавлення волі з позбавленням права керувати транспортним засобом.
 
Уже призначено необхідні експертизи, які мають прояснити обставини, що стосуються справності вантажного автомобіля та причепа до нього.
 
Лілія Липка, яка внаслідок страшної аварії опинилася у лікарні, розповідає, що після удару причепа частину пасажирів умить перетворило на криваве місиво, а решту — викинуло з салону.