Бережливі пироги: рецепти пісних смаколиків, які не додадуть зайвих кілограмів

07.12.2016
Морози — це чай, і бажано з чимось смачним. Але морози — це ще й передвісники свят, коли особливо хочеться бути у  формі. Як жартують жінки, закінчився сезон схуднення до літа і почався сезон схуднення до Нового року.
 
А як же морози і чай? Підійдемо до цього питання творчо: чай не скасовуватимемо, смаколи­ки до чаю — також, хіба що трохи переглянемо калорійність і корисність.
 
Бо саме остання ще й сприятиме природному рум’янцю, здоровому шовковистому волоссю, міцним нігтям, словом, тому, що має бути «в наявності» до свят.
 
Пісний пиріг із квасолі — чудовий вихід. Його варто спробувати менше одного разу, тобто мікроскопічний шматочок, щоб бажати його до кожного чаювання.
 
Потрібно 300г квасолі, 120 г вівсяних пластівців, 40 г цукру, 4 столові ложки яблучного пюре (без цукру: запечіть чотири яблука і протріть крізь сито), по половині чайної ложки кориці та розпушувача і сіль.
 
Насамперед треба зварити квасолю до готовності. З’єднати квасолю, яблучне пюре, вівсяні пластівці, цукор, сіль корицю і розпушувач.
 
Усі інгредієнти перемішати і збити в блендері. Деко застелити пекарським папером і рівним шаром викласти тісто. Випікати пиріг в нагрітій до 180 ° C духовці півгодини. 
Готовий пиріг зверху  злегка притрусити цукровою пудрою і порізати на шматочки.
 
А ще цієї пори особливо смакуватимуть фруктово-ягідні десерти.
 
Заморожені фрукти-ягоди зберігають максимум вітамінів і мікроелементів, при мінімальній тепловій обробці багато з них усе ще залишаться.
 
Отож дістаємо свої заморожені запаси (до речі, свіжа журавлина — також те, що треба) і печемо, приміром, пісний ягідний пиріг. Він так і тане в роті, нагадуючи про літо і ягідне роздолля.
 
Для тіста потрібно: 2 склянки борошна, 5 столових ложок олії, 4 столові ложки цукру, 7 столових ложок води, по пакетику ванільного цукру і розпушувача. Для начинки: 1,5 склянки заморожених ягід за смаком (вишні, полуниці, чорниці), 2 столові ложки борошна і 3 столові ложки цукру.
 
Перемішати склянку борошна, соду, цукор та ванільний цукор. Додати олію та попередньо охолоджену в холодильнику чи морозилці воду.
 
Додати решту борошна і замісити еластичне тісто. Загорнути його в харчову плівку і покласти в холодильник на годину. Ягоди розморозити, рідину злити. Додати цукор і борошно, перемішати. Тісто розділити на дві частини (одна має бути трохи більшою від другої).
 
Розкачати тісто товщиною приблизно 0,5 см. Більшу частину викласти на дно форми, змащеної олією, і сформувати бортики. На тісто викласти начинку і накрити зверху другою частиною тіста.
 
Защипнути краї, наколоти тісто виделкою, присипати (за бажанням) кокосовою стружкою і випікати в розігрітій до 180 градусiв духовці 20-25 хвилин.
 
Готовий пиріг притрусити цукровою пудрою, порізати на шматочки і прикрасити листочками м’яти.
 
Залишається лише заварити духмяний чай. Смачного!