Мінфін надав реєстр переселенців колекторській компанії з російськими "душком"

07.12.2016
У рамках проекту щодо верифікації соціальних виплат вимушеним переселенцям Міністерство фінансів надало реєстр тимчасово переміщених осіб колекторській компанії «Дельта М Юкрейн».
 
За словами волонтерки Лесі Литвинової, організація має очевидні зв’язки з Росією.
 
Цей факт удалося встановити після того, як оператори кол-центру від імені міністерства почали обдзвонювати переселенців зі сходу України та уточнювати їхні персональні дані.
 
Активісти, які юридично допомагають переселенцям, установили, що дзвінки надходили з колекторської компанії «Дельта М Юкрейн».
 
В Україні вона працює вже вiсiм років. ЇЇ центральний офіс розташований у Києві, але має представництва у Москві та Воронежі.
 
За підсумками тендеру, саме цю компанію Мінфін y вересні вибрав як підрядника для проведення верифікації.
 
Колектори виграли відразу два тендери: на телефонну і фізичну перевірку відповідності даних одержувачів соціальної допомоги. 
 
За словами активістки, фінансове відомство наділило приватну компанію повноваженнями, що протирічать законодавству і порушують права людини.
 
Рiч у тiм, що, за умовами тендеру, до виконання робіт можна залучати третіх осіб. По суті — це ділитися отриманою інформацією з усіма, хто в ній зацікавлений. 
 
«Людей і організацій, зацікавлених в отриманні такого реєстру, за два роки війни стає все більше і більше.
 
По суті, набір персональних даних переселенців — це і повна база щодо порожнього житла на непідконтрольних територіях, і список адрес, за якими проживають «вороги молодої республіки», і клондайк для фахівців з афер у галузi ринку житла і землевідведення, і багато іншого», — переконана Леся Литвинова. 
 
Активістка стверджує, що результатом пілотного проекту з верифікації ВПЛ стала втрата контролю над реєстром переселенців, результати якого сьогодні спрогнозувати неможливо.
 
Наслідки події при цьому торкнуться не Міністерства фінансів, а громадян, які довірили свої персональні дані державі.
 
Нагадаємо, держава припинила соціальні виплати громадянам, які проживають на підконтрольній бойовикам території Донбасу, наприкінці 2014-го.
 
Згідно з постановою уряду, жителі зони проведення антитерористичної операції, які хочуть отримати допомогу, повинні зареєструватися як переселенці і жити на підконтрольній Україні території.
 
За даними СБУ, державний бюджет втрачав близько 1 млрд. грн. на місяць на виплати пенсій фіктивним переселенцям, які реально проживають на непідконтрольних владі територіях у Донецькій і Луганській областях.
 
Після додаткової перевірки Україна перестала виплачувати пенсії 317 тисячам осіб, яких вважали переселенцями. До слова, за офіційними даними, на червень в Україні налічувалося 1,78 мільйона переселенців iз Донбасу і з Криму.