Український суд відпустив кіберзлочинця, якого розшукують у 30 країнах

07.12.2016
«Світ ловив мене, та не спіймав». Мабуть, приблизно так зараз думає український кіберзлочинець Геннадій Капканов, якого впродовж чотирьох років розшукують у понад 30 країнах світу.
 
І поки весь світ намагається-таки впіймати Капканова, вітчизняна Феміда зуміла його посадити на лаву підсудних, проте на досить короткий термін.
 
Окрім того, що Капканова розшукують за кіберзлочини, нещодавно на офіційному сайті Національної поліції з’явилося повідомлення, де його розшукують у ще одному кримінальному провадженні.
 
Зазначається, що Капканов вчинив замах на вбивство працівника поліції.
 
«У разі отримання інформації стосовно місця перебування вказаної особи просимо негайно повідомити поліції за телефонами: 050-606-29-19, 099-960-25-15, (0532) 51-77-55, 102 або іншим зручним для вас способом», — iдеться у повідомленні.
 
На початку грудня в Октябрському райсуді Полтави розглянули клопотання прокурора Сьоміча, у якому він просив призначити підозрюваному 40 діб тимчасового арешту, аргументувавши це тим, що справа міжнародна, тому Геннадія Капканова треба тримати під арештом, щоб потім передати іншій країні.
 
Слідчий суддя Лариса Кулешова не задовольнила клопотання прокурора. Суддя аргументувала це тим, що затриманий є громадянином України.
 
Згідно з законом, за такі злочини українських громадян не видають іншим країнам. Тому пані суддя заявила, що немає необхідності тримати підозрюваного під арештом, і відпустила його.
 
Нагадаємо, що вранці 30 листопада в Полтаві «КОРД», кіберполіція і Генпрокуратура провели спецоперацію, в ходi якої правоохоронці затримали одного з організаторів злочинного угруповання Avalanche.
 
Група поширювала шкідливі програми, які використовувалися для розсилки спаму, крадіжки паролів, даних кредитних карт, DoS-атак і т.д.
 
Злочинці контролювали 500 000 заражених комп’ютерів у 180 країнах світу. За даними Європолу, через роботу Avalanche фінансові втрати у світі можуть досягати сотень мільйонів євро.
 
Варто зазначити, що наші Генпрокуратура та Нацполіція заявили про проведення масштабної операції і що вони готові об’єднатися із 30 країнами, які розшукують українця.
 
«Правоохоронці 30 країн днями закінчили безпрецедентну міжнародну операцію з ліквідації кібермережі, яка щоденно інфікувала по всьому світу півмільйона комп’ютерів», — заявив Юрій Луценко.
 
За словами Юрія Луценка, затримано п’ятьох осіб, троє з них — українці. Один із затриманих у Полтаві чинив озброєний опір, маючи на руках автомат Калашникова і бойовий пістолет.
 
Генпрокурор зазначив, що обшуки проведені майже в 40 приміщеннях, вiдстежили понад 220 серверів, які були вражені вірусом, і заблокували близько 800 тисяч доменів. Також Генеральний прокурор похвалився, що це перший помітний успіх українських правоохоронців на міжнародній арені.
 
«Учора о сьомій ранку ми вже стояли по всіх адресах у 30 країнах світу. О сьомій ранку пішла відмашка і почалися обшуки. Із 27 осіб зараз затримані п’ять, у тому числі три українцi — один у Німеччині, два — на території України», — озвучив деталі Троян.
 
Виконуючий обов’язків голови Нацполіції повідомив, що координаційний штаб операції розташовувався в Гаазі. За його словами, у зазначеній операції брали участь 180 оперативників. Опрацьовано понад 130 тисяч гігабітів.
 
Ще варто додати, що слідство у справі Геннадія Капканова веде прокуратура німецького міста Ферден. Згідно з європейським ордером на арешт, йому інкримінують дії, якими він завдав шкоди на 6 мільйонів євро. За місцевими законами, згідно зі звинуваченням, йому загрожує 10 років позбавлення волі.