На телеканалі «Євроньюз» спалахнув скандал через закриття української редакції

07.12.2016
На початку тижня стало відомо, що телеканал «Євроньюз», який на 28% фінансується саме бюджетом країн ЄС, закриває українську редакцію.
 
Українські журналісти вирішили не залишати цю ситуацію і вийшли на страйк. 
 
Протест, який відбувся на міжнародному телеканалі — це перший інцидент за всю історію існування цього мовника.
 
Журналісти української редакції, що розташована в Ліоні, у штаб-квартирі телеканала «Євроньюз», з 13-00 до 17-00 були присутні в редакції, проте відмовилися працювати і виходити в ефір. 
 
За словами протестувальників, це попереджувальний одноденний страйк не лише української редакції, а й іранських та арабських колег. Після закриття української редакції планують закрити також регіональні іранську та арабську.
 
Підтримали протестувальників й інші. Загалом в акції взяли участь до 100 осіб.
 
Представники страйккому налаштовані на те, що в разі відсутності реакції керівництва телеканала страйк матиме продовження, повторення запланували на наступний тиждень. 
 
Працівники української редакції вимагають ознайомлення з деталями контрактів про фінансування мовної служби з боку НТКУ від 2011 року і з InterMediaGroup від 2015 року.
 
За інформацією українських журналістів, закриття української служби «Євроньюзу» відбувається на тлі реорганізації телекомпанії з метою посилення конкурентоздатності та розширення англійської, французької і російської служб.
 
У свою чергу, керівництво мовника причиною закриття української редакції телеканала у квітні наступного року називає брак фінансування.
 
Тим часом українські журналісти заявляють про нерівноцінний розподіл бюджетних коштів між усіма 13 мовними службами каналу «Євроньюз».
 
Народний депутат України Володимир Ар’єв опублікував відкритий лист страйкарів, у якому, серед іншого, йдеться про те, що рішення керівництва Euronews може мати політичне значення.
 
«Звісно, можна говорити, що Euronews є приватна компанія, проте 28% фінансування вона отримує від ЄС. Тому саме ЄС має перевірити, як саме витрачаються кошти і чи рішення про закриття української редакції не є дискримінаційним стосовно української редакції», — зазначив Ар’єв.
 
Нагадаємо, Euronews — це провідний європейський цілодобовий інформаційний телеканал, заснований у 1993 році, який мовить тринадцятьма мовами.
 
Кабельне, супутникове та ефірне мовлення телекомпанії охоплює понад 350 мільйонів домогосподарств у 155 країнах світу. Українська мовна служба Euronews почала повноцінно працювати у 2011 році.