Звільнений Юрій Павленко "Хорт": Мене судили не за порваний портрет Порошенка

07.12.2016
Звільнений Юрій Павленко "Хорт": Мене судили не за порваний портрет Порошенка

Юрія Павленка, відомого під псевдонімом «Хорт», звільнили з під-варти в залі Апеляційного суду Вінницької області. 
 
Нагадаємо, що два роки тому, 6 грудня, кілька сотень вінницьких активістів штурмували Вінницьку облдержадміністрацію.
 
Один із них — Юрій Павленко — на знак протесту порвав портрет Президента України Петра Порошенка. Вже через два дні його затримали.
 
Цього року, 1 квітня, Вінницький міський суд виніс ухвалу — обмежити волю «Хорта» на чотири роки шість місяців.
 
Сторона засудженого вимагала скасувати цей вирок. А прокурор — збільшити обмеження волі до семи років. 
 
Судді Апеляційного суду вирішили скасувати запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, звільнити Юрія Павленка та відправити справу на новий розгляд до суду першої інстанції.
 
«Я вважаю, що це — політична боротьба і вона триватиме, поки при владі буде Петро Порошенко. Розумію, що тепер я буду в них на гачку. Мене, звісно, судили не за порваний портрет, — сказав Юрій Павленко після того, як його випустили. — Мене тримали під вартою, щоб не ніс загрози. Тримали для того, щоб зламати, щоб я відмовився від своїх переконань. Але скільки житиму, до того часу відстоюватиму свою думку. Я готовий відповідати за кожен свій вчинок, готовий сидіти у в’язниці до кінця життя за свободу українського народу. Хоч які великі жертви, але боротьба триватиме».
 
Відразу після судового засідання вінницькі активісти, які підтримували «Хорта», разом зі звільненим влаштували акцію під облдержадміністрацією. Вони вимагають, аби всіх політв’язнів в Україні та Росії звільнили.