Смертоносного товару меншає: у світі падають обсяги продажів зброї

08.12.2016
Смертоносного товару меншає: у світі падають обсяги продажів зброї

У 2010 році в світі було продано найбільше зброї.

П’ятий рік поспіль у світі фіксується падіння обсягів торгівлі зброєю, такий висновок міститься в останньому цьогорічному звіті Стокгольмського міжнародного інституту досліджень миру (SIPRI).
 
Обсяг продажів зброї та послуг сотні найбільших військових концернів світу в 2015 році становив 370 млрд. доларів, що на 0,6 відсотка менше у порівнянні з 2014 роком.
 
Натомість три найбільші західноєвропейські збройні концерни наростили обсяги продажу зброї на 6,6 відсотка. Особливий привід для задоволення мають німецькі концерни.
 
Три найбільші з них збільшили 2015 року свої обороти на 7,4 відсотка до рівня 5,6 млрд. доларів.
 
Також наростили обсяги продажу зброї військові підприємства Росії та Південної Кореї (у цій країні обсяги продажу зброї минулого року зросли на 30 відсотків).
 
У випадку з Росією це пояснюється мілітаризацією країни, а в другому — загрозою з боку Північної Кореї. 
 
Найбільше падіння продажів (2,9 відсотка) — в американських підприємств, на які й так припадає дві третини глобальних оборотів у торгівлі зброєю, а на 39 американських фірм припадає 56 відсотків обігу зброї в Топ-100.
 
Експерти вказують, що головною причиною падіння експорту американської зброї був курс долара, який значно зміцнився по відношенню до інших провідних світових валют, а це означає, що американська зброя стала дорожчою.
 
Загалом, 80 відсотків обсягів світових продажів припадають на американські та західноєвропейські підприємства. 
 
У зв’язку з успіхом німецьких оборонних підприємств «Німецька хвиля» звернулася за коментарем до директорки програми військових витрат SIPRI Од Флоран і запитала: «Чи можна сказати, що світ рухається у мирному напрямку, нехай і в темпі черепахи?».
 
Експерт відповіла, що  було б неправильно робити такий висновок. У 2015 році продажі ста найбільших оборонних компаній світу на 37 відсотків перевищили показник 2002 року.
 
Це значний приріст. І це попри те, що впродовж останніх чотирьох-п’яти років продажі зменшувались. Максимум був 2010 року. 
 
Водночас чітку загальну світову картину продажу зброї не можна змалювати до кінця з огляду на те, що Китай тримає в таємниці обсяги виробництва та продажу зброї. Експерти оцінюють китайський потенціал лише за орієнтовними даними.