Євросоюз виділив Черкащині понад 600 тисяч євро на розвиток кооперативів

08.12.2016
На Черкащині запрацював Центр розвитку кооперативів. Проект «Створення регіонального навчально-практичного центру розвитку багатофункціональних кооперативів» впроваджується ще з минулого року.
 
Область виборола це право серед 300 заявників. 
 
«Сам проект — унікальний для нашої країни. Він став можливим завдяки нашій співпраці з Європейським Союзом», — говорить голова Черкаської ОДА Юрій Ткаченко.
 
За його словами, область поставила перед собою досить амбітну мету — зменшення рівня безробіття на селі завдяки створенню щонайменше 50 сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів. Залишилося створити ще два кооперативи.
 
«Де є виробництво — там живе і розвивається село. Сучасні технології, що використовують у сільському господарстві, значно зменшили потребу в робочій силі. Тому ми й шукаємо інші можливості для зайнятості населення області», — упевнений Юрій Ткаченко.
 
Він розповідає, що більшість створених кооперативів на Черкащині успішно займається кролівництвом.
 
У межах спільного з ЄС проекту члени ініціативних груп пройшли необхідне навчання, а самі кооперативи отримують матеріально-технічну підтримку. 
 
Нововідкритий центр, пояснює Юрій Ткаченко, виконуватиме низку функцій: там розводитимуть племінне поголів’я кролів для кооперативів, а фахівці центру надаватимуть професійний супровід для такої їхньої господарської діяльності.
 
Як повідомили «УМ» у прес-службі черкаської ОДА, загалом реалізація такого перспективного проекту вартує понад 617 тис. євро, майже 80% — це кошти ЄС у межах грантової програми, решта — з обласного бюджету.
 
Проект діятиме до липня 2017 року. По його завершеннi планують на базі нинішнього центру створити сервісний — із обслуговування кооперативів.
 
Також планують запустити пілотний проект. Зокрема, обрати територію з найбільшою концентрацією кооперативів і найкращою ресурсною базою для формування виробничого кластера.
 
А потім поширюватимуть успішний досвід.