Міністр соцполітики запропонував надати українцям можливість "купувати" пенсію

08.12.2016
Міністр соцполітики запропонував надати українцям можливість "купувати" пенсію

У Міністерстві соціальної політики висунули нову ідею: доплати за стаж, якого бракує. (Фото з сайту frenchparis.ru)

Для українських пенсіонерів розпочався час кардинальних змін. Крім перегляду пенсійного віку, підвищення розміру пенсій, y Міністерстві соціальної політики висунули нову ідею: доплати за стаж, якого бракує.
 
Таким чином, українці, які хочуть піти на пенсію раніше, але не мають на це відповідного стажу, можуть його купити.
 
За словами профільного міністра Андрія Реви, нововведення не поширюються тільки на тих, хто офіційно не працював. Оскільки роботодавець не платив за працівника Єдиний соціальний внесок до Пенсійного фонду.
 
У прес-службі Міністерства кажуть, що нововведення можуть впровадити з 2021 року. Тоді в українців, які претендують на пенсію, накопичиться не менше 20 років стажу.
 
У 2021 році право на пенсію отримають ті, кому виповнилося 60 років, у кого є необхідна кількість загального стажу (30 років для жінок і 35 років для чоловіків) і не менше 20 років страхового «електронного» стажу. Ті, хто не мають такого стажу і молодші 60 років, вийдуть на пенсію пізніше.
 
«Із 1 січня 2021-го пропоную брати до уваги насамперед «справжній» страховий стаж. Ті, у кого від 15 до 20 років такого стажу, вийдуть на пенсію в 63 роки, навіть якщо у них є 30-35 років загального стажу. Ті, у кого менше 15 років, — вийдуть на пенсію в 65 років», — каже пан Рева.
 
Крім того, починаючи з 2021 року, «справжній» стаж щорічно збільшуватимуть на рік. Таким чином до 2035-го він сягне 35 років. Тільки «відплативши» державі 35 років, можна буде претендувати на пенсію.
 
Міністр також пропонує «докупити» всім охочим необхідний їм страховий стаж. Можна буде одноразово сплатити в Пенсійний фонд 22% від мінімальної зарплати за кожен відсутній місяць роботи.
 
Це, наприклад, може бути 704 грині за місяць або 8450 гривень за рік. Наразі розрахунок зроблений виходячи з мінімальної зарплати в 3200 гривень, яку планують ввести з наступного року.
 
Міністр Андрій Рева упевнений, що запропонована ним реформа змусить українців працювати офіційно, щоб автоматично не збільшувати собі вік виходу на пенсію.
 
Наразі ідея міністра — його особиста ініціатива, яку в Кабінеті Міністрів не обговорювали.
 
Тому поки говорити про її впровадження зарано, кажуть експерти.
 
До слова, за даними Міністерства соціальної політики, кожен третій працездатний українець (загалом більше 5 мільйонів осіб) працює без оформлення. Ще 4 мільйони отримують офіційну мінімальну зарплату, решту — в конверті. 
 
Слід нагадати, електронна система обліку Пенсійного фонду суми ЄСВ на зар­плату, що підтверджують страховий (трудовий) стаж працівника, діє з 1 липня 2000 року.
 
Тому держава знає точно, скільки сплачено внесків після цієї дати. Трудовий стаж до 1 липня 2000-го визначають за записами у трудовій книжці, а заробіток — за довідками з місця роботи.