В Ізраїлі повалили позолочене втілення прем’єра Нетаньяху

08.12.2016
В Ізраїлі повалили позолочене втілення прем’єра Нетаньяху

Цій скульптурі тільки золотого батона не вистачає.

У різних країнах світу лідери бувають правими, лівими, «зеленими», як щойно обраний президент Австрії, чи «шоколадними», як в Україні.
 
А в Ізраїлі з’явився «золотий» глава уряду. 4,5-метрову позолочену статую ізраїльського прем’єра Біньяміна Нетаньяху було встановлено вчора під ранок перед приміщенням тель-авівської мерії.
 
Скульптор Ітай Залаїт, який назвав своє творіння «Король Бібі», каже, що таким чином хотів перевірити межі свободи самовияву в Ізраїлі та ставлення співвітчизників до тоталітарних тенденцій можновладців. 
 
Вражені мешканці та гості Тель-Авіва по дорозі на роботу зупинялися біля «блискучого» у прямому сенсі монументу, фотографувалися та дискутували, чи цей витвір варто сприймати як кепкування з правого політика, чи як данину шани йому.
 
Дехто навіть жартома віддавав честь сяючому прем’єру, фігуру якого було встановлено на білому цоколі. 
 
В ізраїльських друкованих та електронних ЗМІ містяться десятки тисяч коментарів та згадок про «короля Бібі» (таке глузливе прізвисько надали Нетаньяху співвітчизники), тому скульптор пояснив в інтерв’ю Армійському радіо (найпопулярніша радіостанція Ізраїлю), що він «матеріалізував слова в реальність, поставивши пам’ятник на належному йому місці — історичній площі Королів Ізраїлю» (тепер носить назву Іцхака Рабіна).
 
А своє творіння свідомо прив’язав до біблійного «золотого тільця», якому колись поклонялися древні ізраїльтяни, оскільки тепер частина  сучасників так само поклоняється Нетаньяху. 
 
Міська влада Тель-Авіва не забарилася з реакцією і наказала митцю прибрати скульптуру з площі перед мерією до 13-ї години вівторка, оскільки вона встановлена без відповідного дозволу.
 
А в разі відмови обіцяла покарати провокатора штрафом. Скульптору не довелося докладати зусиль, бо серед натовпу і так лунали пропозиції повалити пам’ятник.
 
Це хтось тут же і зробив. Автору не залишилось нічого іншого, як завантажити скульптуру, яка вціліла під час падіння, на вантажівку та відвезти назад до майстерні.
 
Тож доба «Золотого Нетаньяху» була нетривалою.
 
Водночас його політична доба триває ось уже 10 років. Минулого року він учетверте був переобраний па посаду прем’єра.