Прем’єр вимагає відставки голови Фонду держмайна через недолугість

09.12.2016
Прем’єр-міністр виступає за відставку керівництва Фонду державного майна України.

Урвався терпець у Володимира Гройсмана через недолугість керівництва ФДМ та його непрофесійну роботу, тому й вважає, що настав час «жорсткої реанімації».

«Останній конкурс на проведення ОПЗ показав, що ця інституція просто неспроможна провести приватизацію в країні. Це не повноваження уряду щодо призначення та зміни керівництва... Але я би вас позвільняв уже сьогодні, всіх, хто керує Фондом державного майна України. Так бездарно управляти держмайном треба ще повчитися», — роздратовано сказав Прем’єр у середу на засіданні уряду. 
 
Такою була реакція головного урядовця, бо після закінчення терміну подачі — 6 грудня, ФДМУ не отримав жодної заявки на участь у конкурсі з продажу 99,57% акцій ПАТ «Одеський припортовий завод», притому, що ОПЗ є досить ласим шматком. Тим паче що це вже провал з другої спроби, адже у жовтні Кабмін схвалив умови повторного конкурсу, знизивши стартову ціну пакета з 99,57% акцій ОПЗ до 5,16 млрд. гривень. Глава ФДМУ Ігор Білоус попередньо неодноразово пафосно заявляв, що діалог щодо приватизації ОПЗ ведеться із 6-7 інвесторами. 
 
«Ставки зроблено, ставок більше немає, — з іронією сказав перший заступник гендиректора та голови правління ОПЗ Микола Щуріков. — Компанії, які вважалися головними претендентами на придбання акцій заводу (ПрАТ «Укрнафтобуріння» і DCH), отримавши додаткову інформацію про фінансово-господарську діяльність ОПЗ, відмовилися від наміру брати участь в аукціоні. І основна проблема в повній, фактично злочинній бездіяльності ФДМ, оскільки на кону економічні інтереси України. Це говорю не я — це говорять представники компаній, які відмовилися від участі».
 
Варто зазначити, що, хоч як парадоксально, але своїми митарствами «припортовий» не в останню чергу завдячує своїм же керівникам: колишньому голові наглядової ради ОПЗ Сергію Переломі та пану Миколі Щурікову.

За версією слідства, вони підозрювалися в організації схеми з виведення коштів шляхом закупівлі за завищеними цінами газу для потреб заводу, чим завдали державі збитків на понад 205 мільйонів гривень. Проте незважаючи на старання детективів Національного антикорупційного бюро, «одеських» високопосадовців Апеляційний суд Києва влітку звільнив з-під варти.
Аби хоч якось «розрулити» патову ситуацію з ОПЗ, Гройсман запропонував до кінця грудня заслухати доповідь фонду та внести подальші пропозиції.