У Брюсселі відкривають українцям і грузинам дорогу до Європи без віз

09.12.2016
Представники Європейського парламенту і Ради Євросоюзу досягли згоди щодо механізму припинення безвізового режиму, від якого залежить початок дії «безвізу» для України і Грузії, повідомив кореспондент «Радіо Свобода» у Брюсселі.

«Білий дим! Є угода між ЄП і Радою щодо механізму призупинення», — написав Рікард Йозвяк у «Твіттері». (Білий дим під час обрання Папи у Ватикані означає «обрано». — Ред.) Подро­биць він не навів, зустріч відбувалася за зачиненими дверима. 
 
Президент України Петро Порошенко, реагуючи на домовленість керівництва ЄС, зазначив: «Обнадійливі новини з Брюсселя за результатами моїх постійних контактів з лідерами ЄС. Компроміс щодо механізму припинення безвізу знайдено. Тепер слово за Радою ЄС на рівні послів та Європарламентом».
 
Водночас комісар Європейського Союзу з питань європейської політики сусідства та переговорів з розширення Йоганнес Ган у середу, 7 грудня, написав у своєму мікроблозі на «Твіттері», що вітає домовленість щодо механізму призупинення безвізового режиму.

Він також закликав інституції ЄС якнайшвидше затвердити цей механізм. Комітет з питань громадянських свобод, юстиції та внутрішніх справ Європарламенту вчора мав розглянути питання щодо механізму призупинення безвізового режиму.
 
Як повідомлялося рані­ше, до остаточного запровадження механізму призупинення Євросоюз вирішив не надавати безвізовий режим новим країнам, зокрема й Україні. 17 листопада комітет постійних представників держав-членів ЄС підтвердив пропозицію Європейської комісії надати громадянам України право подорожувати до країн ЄС без віз.

Водночас Рада ЄС заявила, що вважає за доцільне ввести у дію візову лібералізацію для України разом із запровадженням механізму призупинення безвізового режиму для країн, яким така можливість надана (так званий suspension mechanism).
 
23 жовтня Петро Порошенко заявив, що ЄС надасть Україні безвізовий режим на саміті Україна—ЄС 24 листопада. Проте цього так і не сталось.