Немає недоторканних: главі МВФ Крістін Лаґард загрожує рік в’язниці

13.12.2016
Немає недоторканних: главі МВФ Крістін Лаґард загрожує рік в’язниці

Крістін Лаґард.

У  Франції розпочався суд над директором Міжнародного валютного фонду Крістін Лаґард, повідомляє «Євроньюз».

Її звинувачують у службовому недбальстві, що призвело до втрати бюджетних коштів за часів її роботи міністром фінансів у французькому уряді, та співучасті у шахрайстві.

Офіційне розслідування проти неї в цій справі розпочато влітку минулого року. У разі обвинувального вироку, Лаґард загрожує перебування за ґратами до одного року та штраф у 15 тисяч євро. Крім того, це стане ударом по репутації МВФ.
 
Паризький суд має визначити ступінь причетності Лаґард до скандальної справи бізнесмена Бернара Тапі, якому в 2008 році французька держава заплатила понад 400 млн. євро компенсації, аби уникнути судового позову підприємця до одного з державних банків.  

Мирова угода між Тапі та французьким урядом була укладена за часів правління Ніколя Саркозі. Французька преса неодноразово писала, що бізнесмен був одним зi спонсорів виборчої кампанії тодішнього президента. На початку грудня паризький суд зобов’язав Бернара Тапі повернути державі 285 млн. євро.
 
Влада Франції зазначила, що судовий процес не завадить Лаґард залишатися на чолі МВФ як мінімум до часу винесення вироку. Сама Лаґард заявила, що має намір оскаржити рішенні про притягнення її до суду. Раніше вона вже давала свідчення по справі Тапі, але як свідок.