Ой були, були на селі: бюлетні на виборах давали без паспортів, а голови ходили п'яні

13.12.2016
Ой були, були на селі: бюлетні на виборах давали без паспортів, а голови ходили п'яні

Ольга Айвазовська підписала це фото так: «Перші вибори в об’єднаних громадах інколи виглядають саме так». (Фото з сайта nv.ua.)

11 грудня в країні відбулися перші місцеві вибори в 41 об’єднаній територіальній громаді (ОТГ) в 13 областях: Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Запорізькій, Миколаївській, Одеській, Полтавській, Рівненській, Тернопільській, Харківській, Херсонській, Чернівецькій та Чернігівській. З цих громад три є міськими, 13 — селищними, а решта 25 — сільськими. Як повідомили в Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, найбільша кількість об’єднаних громад — сім — обирали своїх голів у Вінницькій області. Вже за тиждень, 18 грудня, перші місцеві вибори пройдуть іще в 143 об’єднаних територіальних громадах. Виборці обиратимуть органи місцевого самоврядування в 21 місті, 46 селищах, 76 селах. За даними мережі ОПОРА, на виборах міських, сільських, селищних голів 11 і 18 грудня зареєструвалися 887 кандидатів, які будуть боротися за 184 посади. 

І сміх, і гріх

Найцікавіше спостерігати за перебігом виборів було, слідкуючи за ФБ-сторінкою керівника ОПОРИ Ольги Айвазовської. «Голова виборчої комісії 050346 постановляє разом з виборчою комісією, що, оскільки всі живуть в одному селі і знають одне одного, то можна бюлетені видавати без паспорта. Постанову закріпила печаткою, підписом та номером мобільного телефону», — описувала Айвазовська хід виборів. Ще трохи вражень: «На дільниці періодично пропадає світло, PEM відмовився виїжджати. Сільський голова в нетверезому стані». «Яка громада — такі й вибори, така й децентралізація», — коментує хтось із читачів Айвазовської. І від цього вже стає зовсім сумно. 
 
У цілому ж, зазначає Айвазовська, порушення під час виборів не були такими, аби суттєво вплинути на їхній результат. «Є типові проблеми. Наприклад, це видача бюлетенів особам, яка не мають паспортів. Наші спостерігачі склали понад 20 актів порушень такого порядку. В окремих регіонах фіксували випадки незаконної агітації в день голосування. Утім наші спостерігачі зазначають, що після складання акта чи зауваження до членів виборчих комісій переважно була належна реакція з їхнього боку, і такі порушення припинялися», — говорить вона.
Також в ОПОРІ розповіли, що на одній із дільниць Дніпропетровщини напередодні обвалилася частина стелі. Вибори там проводять, але через відсутнє опалення члени комісії змушені працювати у верхньому одязі та з електрообігрівачами.
 
Ще один курйозний випадок трапився в Полтавській області на виборчій дільниці №530060. Там нетверезий виборець заснув у кабінці для голосування. Чоловік, який прийшов голосувати разом із сестрою, був напідпитку, проте отримав бюлетень і зайшов до кабінки, з якої довго не виходив. Інший чоловік, який стояв у черзі до кабінки, через шпарину побачив, що попередній виборець спить, і повідомив про це комісії, після чого на дільницю викликали поліцію. Тим часом голова комісії все ж дозволив п’яному виборцю віддати свій голос за кандидата. «Його сестрі дали змогу йому допомогти, адже фізично він не міг самостійно зробити це, й під контролем поліції він укинув бюлетень у скриньку», — розповідають свідки.

Шлях до громади

Слід зауважити, що недільні вибори депутатів міських об’єднаних громад відбулися за пропорційною системою — кандидатів висували винятково партії. На вибори міських голів у міських громадах балотувалися як партійні кандидати, так і кандидати-самовисуванці. Вибори депутатів та голів сільських і селищних рад пройшли за мажоритарною системою. «42 політичні партії долучилися до цього виборчого процесу — із тих 400, які є в Україні. І найголовніше, що долучилися навіть ті, хто критикував постійно децентралізацію, розповідаючи, як усе погано», — прокоментував вибори віце-прем’єр Геннадій Зубко.
 
А «Радіо «Свобода» навела думку політолога Володимира Фесенка, котрий зауважив, що «важливий не результат вибо­рів, а те, як сам феномен об’єднаних громад буде працювати далі. Вибори мали би сприяти їх подальшому об’єднанню. Рiч у тiм, що у процесі формування об’єднаних громад у деяких регіонах були конфлікти, розбіжності інтересів, неузгодження тощо. І головне зараз, щоби ці об’єднані громади поступово формувалися зараз саме як громади. Наприклад, як діяти, якщо переможець представляє один із населених пунктів та ігноруватиме інші? Отут є ризики», — зазначив він.
 
Ризик був й у тому, що інформації про вибори явно бракувало. Однак, як зазначив аналітик громадської мережі ОПОРА Олександр Клюжев, «незважаючи на мляву кампанію, яка відбувалася перед голосуванням, усе ж таки не можем говорити про те, що громадяни, які проживають в об’єднаних територіальних громадах, не цікавляться виборами. Ми збираємо оперативну інформацію, і, власне, вона говорить про те, що в окремих ОТГ явка є відповідною до попередніх виборiв, а десь навіть і вищою».

Перші результати

На час, коли ми готували цей номер до друку, стало відомо про перші результати виборів.
 
Так, на Волині кандидат від партії УКРОП Олена Твердохліб із значним відривом перемагає своїх суперників на посаду голови Княгининівської ОТГ — 3081 голос (81,55 %); ще один «укропівець» здобув перемогу на виборах голови Поромівської ОТГ — Євгеній Недищук — 1201 (66,21 %); Іван Іванчук від партії «Свобода» випередив інших кандидатів на посаду голови Литовезької ОТГ — 1067 (52,41 %). У Прилісненській та Поворській ОТГ перемогли самовисуванці: Ігор Терещенко — 1491 голос (50,22 %) та Сергій Семенюк — 1321 (50,83 %). 
 
У Вінницькій області відбувалися вибори до семи ОТГ, на яких переважно переобирали голів: головою Джулинської сільради знову став Петро Швець (93,3% голосів); очільником Сокиринецької сільради — чинний голова Лариса Мельничук; Ковалівської сільради — чинний голова Віктор Верховод; Шпиківської селищної ради — чинний голова Микола Крисько; Дашівську селищну раду очолив єдиний кандидат на виборах, чинний селищний голова Сергій Тітаренко; Мельниківську сільраду очолив самовисуванець Олександр Лесько, а Райгородську сільраду — екс-голова сільради Костянтин Махиня. 
 
На Запоріжжі виборці переважно голосували за безпартійних кандидатів. Так, у Біленьківській ОТГ перемогу отримала безпартійна Світлана Зачепило (65,1% голосів), у Ботієвській ОТГ мешканці обрали своїм головою безпартійного Миколу Чубуклієва (75,2%), в Остриківській ОТГ перемогла безпартійна Наталія Івашина (49,2%), а в Таврійській ОТГ майже одностайно голосували за позапартійного Миколу Свириденка (90,2%). Лише у Малотокмачанській ОТГ переміг член партії «Наш край» Анатолій Малахатка (67,1% голосів). 
 
У Полтавській області на виборах голови Сергіївської сільради значно відірвався від решти кандидатів самовисуванець, чинний сільський голова Ігор Лідовий (82,5%). У Рівненській області українці обирали голову Боремельської ОТГ, переміг кандидат від партії БПП «Солідарність» Віктор Корінь (56% голосів). 
 
На Тернопільщині підрахунок голосів ще триває, проте вже є попередні результати, згідно з якими перемогу на виборах голови Борщівської міськради ОТГ здобув представник партії «Батьківщина», очільник райради Іван Кобилянський (30%). Натомість у Харківській області в Роганській ОТГ перемогу здобув кандидат від партії БПП «Солідарність» Федір Шевченко (53%). 
 
У Херсонській області українці обрали очільниками чотирьох ОТГ безпартійних кандидатів. Так, головою Каланчацької ОТГ став Володимир Зінчук (67,92%), Музиківської ОТГ — Савелій Лейбзон (55,7%), Асканійської ОТГ — Віталій Свінціцький (89,9%) і Хрестівскої ОТГ — Олексій Троян (52,7%).

Також з’явилися попередні результати підрахунку голосів у Чернігівській області, де обирали голів п’яти ОТГ: чинний селищний голова Віталій Рудник переміг у Гончарівському; у Лосинівській селищній ОТГ лідирує висуванець ВО «Батьківщина» Володимир Андрієць; в Остерській та Мринській громадах наразі найбільше голосів отримали самовисуванці Віктор Самодєлок та Олександр Ругаль, а серед охочих обійняти посаду мера Батурина перемагає кандидат від партії «Наш край» та чинний міський голова Леонід Душа.