Пакетні пропозиції: за доступ до телеканалів доведеться платити більше

13.12.2016
Із 1 січня всі українські телеканали стануть платними.

Саме з початку нового року набуває чинності законопроект, який вносить зміни в закон України «Про телебачення і радіомовлення».

Таким чином медіа-групи отримують право вимагати з операторів платного телебачення плату за мовлення каналів у їхнiх мережах.

Медіа-групи вже озвучили мінімальну вартість контенту для мереж платного телебачення.

Канали продаватимуть тільки пакетами, їх вартість буде дійсною тільки для абонентів, які укладуть договір у грудні 2016 року. Наразі ціни коливаються від 45 копійок до 3 гривень за абонента.
 
Група каналів «1+1» media (6 каналів: «1+1», «2+2», «ТЕТ», «Плюсплюс», «Уніан» «ТБ» і «Бігуді») та StarLightMedia (6 каналів: «СТБ», «ICTV», «Новий канал», «QTV», «М1» і «М2») за одного абонента за місяць просять трохи менше однієї гривні — 75 копійок. Пакет каналів «Медіа Група Україна» (3 канали: «Україна», «НЛО TV» і «Індиго TV») коштує 45 копійок за абонента на місяць.

У компанії Inter Media Group (9 каналів: «Інтер», «НТН», «Мега», «Enter-фільм», «Піксель», «K1», «K2», Zoom і EuroNews) ціна одного абонента — 3 гривні. Вартість дистрибуції у кабельних мережах також озвучив «5-й канал» — 10 копійок за одного абонента на місяць.
 
До слова, усі канали продаються тільки пакетами. Саме тому заощадити, виключивши найменш цікаві канали з пакета медіа-групи, не вийде. Цікаво, що всі ціни вказані із застереженням. Медіа-групи будуть погоджувати остаточну вартість пакета з кожним конкретним оператором. При цьому на фінальну вартість пропозиції впливатиме в першу чергу розмір абонентської бази оператора.
 
За словами представників медіа-груп, наведений прайс дійсний при укладенні договору до 21 грудня 2016 року, а з 1 січня 2017 року ціни можуть пiдвищити в кілька разів. Як приклад можна привести пропозицію StarLightMedia, яка в новорічну ніч збільшиться рівно вдвiчi — з 0,75 грн. до 1,5 грн. за абонента.
 
Нагадаємо, законопроек про зміни в Закон України «Про телебачення і радіомовлення» був розроблений у жовтні 2015-го і у листопаді потрапив на розгляд до Верховної Ради. Утім закон кілька разів доопрацьовували і остаточно його прийняли лише у жовтні 2016-го. Президент України Петро Порошенко підписав законопроект на початку грудня цього року.