«Динамо» програло «Шахтарю» і практично повністю втратило шанси на чемпіонство

14.12.2016
«Динамо» програло «Шахтарю» і практично повністю втратило шанси на чемпіонство

Програвши «гірникам» у надрезультативному матчі, «Динамо» віддалилося від них на 13 очок. (Фото з сайту ua-football.com)

Коли грають доленосні для обох суперників поєдинки, що перебувають поруч у турнірній таблиці, часто кажуть про матч за шість очок.
 
У випадку протистояння «Динамо» та «Шахтаря», котре відбулося понеділкового вечора і закрило в Україні футбольний 2016 рік, на кону взагалі стояло чемпіонство.
 
За великим рахунком, перемога «гірників» у цій грі робила динамівські шанси на захист чемпіонського титулу теоретичними.
 
І на присипаному снігом полі НСК «Олімпійський» — за невеличкого морозу та гарячих емоцій — підопічні Пауло Фонсеки зробили все, аби друга частина першості перетворилася для них у просту формальність.
 
Програвши «гірникам» у надрезультативному матчі, «Динамо» віддалилося від них на 13 очок, відіграти котрі навіть теоретично виглядає справою нереальною — навіть в умовах нового формату проведення національної першості, коли в її другій частині у претендентів уже не буде прохідних матчів.
 
До понеділкового побачення — третього в сезоні українського «класико» — «біло-сині» донецькому клубу не програвали.
 
Раніше в Одесі підопічні Сергія Реброва виграли у принципового суперника по пенальті матч за Суперкубок країни й розписали з ним у Харкові мирову в грі першого кола «регулярки».
 
У Києві гра розгорталася за калейдоскопічним сценарієм. До перерви «Динамо» виглядало трохи активніше й закономірно пішло на відпочинок у лідерах.
 
Агресії та запалу динамівським діяв додав мегашвидкий гол бразильця Мораеса, забитий ним у ворота Андрія П’ятова на 13-й секунді поєдинку.
 
Динамівський «коуч» пояснив: «Ми розуміли, що якщо віддати ініціативу «Шахтарю», то шансів у нас буде дуже мало, адже вони добре контролюють м’яч, уміють грати проти компактної оборони».
 
У першому таймі, можна сказати, динамівці позбавили гостей їхніх козирів, хоча назвати їхнє домінування повним узагалі не можна.
 
По суті, гра проходила на зустрічних курсах. Просто в першому таймі вітер дув у динамівські вітрила. І вже після відпочинку ініціатива перейшла до «гірників».
 
Точніше, як пояснив після матчу Сергій Ребров, у якийсь момент його підопічні трохи недо­працювали, втратили в певний момент концентрацію.
 
А забивши два голи на початку другої половини протистояння й вийшовши вперед, донеччани змусили суперника нервувати. 
 
Для матчів за участі «Динамо» та «Шахтаря» емоції, що б’ються через край, — звична справа. Утриматися від фонтанування адреналіном принциповим опонентам знову не вдалося.
 
Цього разу «героєм моменту», котрий потягнув за собою традиційну для українських «класико» червону картку, став автор першого динамівського гола Мораес, який штовхнув в обличчя майстра драматичної гри Даріо Срну.
 
Як сказав згодом Сергій Ребров, саме цей епізод і став визначальним для підсумку поєдинку.
 
«Гру можна розділити на дві частини: до та після вилучення», — сказав наставник «біло-синіх». Відігратися в меншості у динамівців шансів, за великим рахунком, не було.
 
Хоча вони й старалися, билися до останнього. Але, як кажуть, то був не їхній вечір.
 
Окрім вилучення (і не одного — на останніх секундах другу жовту картку отримав Рибалка), динамівці отримали в свої ворота  два голи від власного футболіста.
 
Малоприємний «дубль» в активі Євгена Хачеріді, для котрого в поточному сезоні це загалом уже третій автогол.
 
«Дуже багато пропускаємо, такого за моєї пам’яті ще не було. Занадто багато обрізок, мало везіння й бракує концентрації», — динамівський захисник спробував коротко пояснити причини, по суті, проваленої першої частини сезону, світлим місцем якого став хіба що нещодавній розгром «Бешикташа» в Лізі чемпіонів.
 
Тим часом взимку на «Динамо» чекає анонсована президентом «біло-синіх» Ігорем Суркісом кадрова «революція».
 
У світлі останнього вчинку Мораеса, який, за словами Реброва, підвів команду, в столичному клубі, думається, таки переглянуть свою політику щодо легіонерів, котрих, як сказав нещодавно Суркіс-молодший, він занадто розбалував. Хоча, здається, це стосується усієї динамівської команди.
 
У будь-якому разі, керівництву «Динамо», аби знову на рівних конкурувати з «Шахтарем» за чемпіонський титул, доведеться вдатися до серйозних реформ.
Схоже, старі методи роботи просто перестали діяти.
 
* * *
 
До слова, одразу після   гри про завершення своєї ігрової кар’єри заявив багаторічний голкіпер «біло-синіх» Олександр Шовковський.
 
Уперше дебютувавши за «Динамо» в 1994 році, упродовж усього цього часу він вірою й правдою служив своїй рідній команді.
 
«Усе має свій початок і кінець. Підійшла до завершення й моя більш ніж 20-річна кар’єра гравця. Я був щасливий тут усі ці роки, але прийшов час подякувати клубу та вболівальникам», — заявив 41-річний Шовковський, який, до слова, за «Динамо» зіграв 633 матчі. 
 

ТАБЛО

Чемпіонат України. Прем’єр-ліга. Заключний матч 18-го туру.
 
«Динамо» — «Шахтар» — 3:4
Голи: Мораес, 1; Рибалка, 30; Бесєдін, 90+2 — Хачеріді, 3 (у свої ворота), 88 (у свої ворота); Фред, 50; Феррейра, 58
  «Д»: Рудько, Макаренко, Хачеріді, Віда, Бурда, Рибалка, Сидорчук (Бесєдін, 71), Буяльський (Гармаш, 58), Гонсалес (Циганков, 81), Ярмоленко, Мораес.
  «Ш»: П’ятов, Ісмаїлі, Ракицький, Кучер, Срна, Степаненко (Малишев, 90+3), Фред, Коваленко (Тайсон, 72), Бернард, Марлос (Дентіньйо, 80), Феррейра.
  Вилучення: Мораес, 60; Рибалка, 90+5 (обидва — «Д»).
  Суддя: Жабченко.
  Київ, НСК «Олімпійський», 21 310 глядачів.
  Лідери: «Шахтар» — 50, «Динамо» — 37, «Зоря» — 34, «Олександрія» — 29, «Олімпік» — 28.
Бомбардири: Мораес («Динамо») — 10, Феррейра («Шахтар») — 8.