Знову кращий: Роналдо отримав четвертий за кар’єру «Золотий м’яч»

14.12.2016
Знову кращий: Роналдо отримав четвертий за кар’єру «Золотий м’яч»

Свій четвертий за ліком «Золотий м’яч» Кріштіано Роналдо отримав у клубному музеї «Реала», де зберігаються рекордні 11 чемпіонських кубків УЄФА. (Фото з сайта realmadrid.com.)

За останні роки вже якось звиклося, що ім’я найкращого футболіста року за версією ФІФА й водночас володаря «Золотого м’яча» називали одразу після зимових канікул в умовах масштабного гала-вечора, що проходив на початку січня у швейцарському Цюріху.
 
Водночас урочистості з нагоди вручення «Золотого м’яча» версії 2016 року пройшли за абсолютно іншим сценарієм, написаним уже не під диктовку ФІФА, котрій у період 2010—2015 років належали права на «Золотий м’яч», а, як це було раніше, відомим французьким виданням «Франс Футбол», який вирішив повернути собі автентичне право на «коронацію» кращого з кращих у світі футболу. 
 
Цього разу за титул «золотого хлопчика» боролися троє представників іспанського чемпіонату — Кріштіано Роналдо з «Реала», Ліонель Мессі з «Барселони» та Антуан Грізманн з «Атлетико».
 
Очікувати, що після виграшу Ліги чемпіонів та чемпіонату Європи хтось інший, а не португалець Роналдо отримає «Золотий м’яч», було якось наївно.
 
За таких обставин цьогорічне голосування, котре «Франс Футбол» традиційно з 1956 року проводить серед журналістів, мало ознаки фікції.
 
Утім усіх формальностей було дотримано. І в понеділок на урочистому гала-концерті в Парижі оголосили, що, маючи більш ніж дворазову перевагу над головним конкурентом, переможцем голосування став Кріштіано Роналдо (745 балів).
 
Для півзахисника мадридського «Реала» це вже четвертий за ліком «Золотий м’яч». За цим показником він обійшов легендарних володарів «золотих» «хет-триків» Йохана Кройфа, Мішеля Платіні та Марко ван Бастена.
 
Нині більше подібних нагород — п’ять — лише у Мессі, котрий, до слова, у цьогорічному журналістському «плебісциті» посів друге місце (316 балів). «Роналдо та Мессі — це два монстри, дві легенди», — так охарактеризував лідерів світового футболу третій номінант на «Золотий м’яч» Антуан Грізманн (198 пунктів), який, нагадаємо, став кращим бомбардиром чемпіонату Європи-2016.
 
Примітно, що на офіційну церемонію вручення «Золотого м’яча» Роналдо не приїхав, оскільки відправився з «Реалом» до Японії на фінал клубного чемпіонату світу.
 
Відтак приз португальцеві вручили трохи раніше — у клубному музеї «королівського» клубу на «Сантьяго Бернабео», де серед інших також стоїть і Кубок Ліги чемпіонів-2015/2016.
 
«Велика честь отримати четвертий Ballon d’Or. Емоції — немов уперше. Мрії збуваються знову. Я ніколи не думав, що зможу чотири рази виграти «Золотий м’яч», — заявив під час отримання головної персональної футбольної нагороди Роналдо. 
 

ЖЕРЕБ

У  Ньоні пройшло жеребкування перших стадій «плей-оф» обох єврокубкових турнірів. Єдиний представник вітчизняної прем’єр-ліги, що пробився до весняної частини клубних баталій континенту, — «Шахтар» — у 1/16 фіналу Ліги Європи поміряється силами з іспанською «Сельтою».
 
У 1/8 фіналу Ліги чемпіонів гратимуть: «Манчестер Сіті» — «Монако», «Реал» — «Наполі», «Бенфіка» — «Боруссія» (Д), «Баварія» — «Арсенал», «Порту» — «Ювентус», «Байєр» — «Атлетико», «ПСЖ» — «Барселона», «Севілья» — «Лестер».