Польща планує запровадити для українців аналог американської «зеленої карти»

14.12.2016
Польща планує запровадити для українців аналог американської «зеленої карти»

Польща готує документ на кшталт «зеленої карти», який дозволить легально проживати і працювати в країні. (Фото з сайта zn.ua.)

Задля газової безпеки

Польський та український оператори газотранспортної системи — Gaz-System і «Укртрансгаз» — підписали угоду про співпрацю, повідомляє сайт Польського радіо.
 
Нове сполучення дозволить транспортувати 5 млрд. кубометрів блакитного палива на рік, починаючи з 2020 року.
 
Про це заявив директор відділу розвитку компанії Gaz-System Павел Якубовський. Він переконаний, що інвестиція буде вигідною як для Польщі, так і для України.
 
«Стосовно питання диверсифікації газу, то це виклик не лише для польського ринку, а й для українського також. Що стосується договорів передачі газу зі Сходу, то в нас із Україною доволі схожа ситуація», — наголосив представник компанії Gaz-System. За словами Якубовського, Україна зацікавлена в імпорті газу з Польщі. Тому необхідними є чергові інвестиції.
 
Інтеграція польської та української газотранспортних систем — це елемент газового коридору Північ—Південь, вона дозволить транспортувати газ iз СПГ-терміналу в польському місті Свиноустя з використанням транскордонних сполучень між державами Центрально-Східної Європи. Інвестиція збільшить енергетичну безпеку в нашому регіоні.

«Зелена карта» для українців

Польща готується здійснити ще одну «iнвестицію», яка може бути вигідною їй та окремим українським громадянам, але не Україні як державі.
 
Йдеться про зміни в міграційній політиці — уряд країни готує документ на кшталт «зеленої карти», який дозволить легально проживати і працювати в Польщі.
 
А в майбут­ньому, можливо, і набути громадянство. За підрахунками міністерства родини, праці та соціальної політики, у даний час у Польщі працює понад 700 тисяч українців.
 
Польща приваблива для українців з огляду на можливість легального працевлаштування та дедалі кращу ситуацію на ринку праці.
 
Експерти наголошують, що регулювання питання заробітчан із-за кордону має надзвичайно велике значення також через несприятливі демографічні зміни в Польщі.
 
Протягом п’яти років число людей працездатного віку скоротиться там на п’ять мільйонів осіб.
 
Таке вирішення «робочого» питання вигідне заробітчанам, але катастрофічне для України як держави, що також переживає подібні демографічні проблеми.
 
Але реалії життя беруть своє. Українці, котрі працюють у Польщі, заробляють у середньому приблизно 2100 злотих нетто (понад 470 євро).
 
Про це йдеться у доповіді, опублікованій Національним банком Польщі. Нагадаємо, що зарплатня нетто — це оплата праці після вирахування усіх належних сум, тобто сума, яку працівник отримує «на руки».
 
470 євро — це вдвічі менше, ніж зарплата пересічного поляка, але приблизно втричі більше, ніж середня зарплата в Україні. Найбільше, майже 2800 злотих (630 євро), заробляють ті, хто працює у секторі ремонтно-будівельних послуг.
 
На тисячу злотих менше отримують працівники у галузі домашнього господарства.
 
Ґжеґож Доброчек iз Національного банку Польщі наголосив, що велику частину заробітків українці передають своїм родинам.
 
На власні потреби вони витрачають приблизно одну третину зароблених грошей.
 
Невеликим витратам на життя у Польщі також сприяє факт, що часто працівники отримують від працедавців додаткову допомогу, зокрема безплатне проживання та харчування.
 
У документі наголошено, що серед українців, котрі працюють у Польщі, впродовж багатьох років переважали жінки, однак iз 2014 року частіше приїжджають чоловіки.
 
Така зміна може бути наслідком, зокрема, уникання можливого призову до війська в Україні, зазначено в доповіді.