На передовій під Донецьком окупанти пиячать і грабують місцевих

14.12.2016
На передовій під Донецьком окупанти пиячать і грабують місцевих

Нещодавно відзначилися українські снайпери.

На окремих ділянках східного фронту окупанти та місцеві бойовики потерпають не лише від втрат, яких їм завдають захисники України, а й від незадовільних умов життя на передовій, здирництва з боку командирів i пияцтва. 
 
За словами речника Міноборони з питань АТО Олександра Мотузяника, який посилається на дані української розвідки, найбільш незадоволеними є бойовики так званого «11-го полку», які намагаються атакувати позиції ЗСУ в районі пром­зони Авдіївки та Ясинуватської розв’язки і завжди добряче отримують «на горіхи».
 
«Окрім загиблих i поранених, так званий «11-й полк» противника зіткнувся з незадовільними умовами життя на передовій, здирництвом iз боку командирів, нестатутними відносинами.
 
Командування російсько-окупаційних військ відреагувало миттєво — в «полку» почалася перевірка всіх електронних носіїв інформації, щоб виявити непокірних і незгодних», — каже полковник Мотузяник.
 
Водночас окупанти з так званого «9-го полку» (займає позиції на приморських рубежах, що на маріупольському напрямку), потерпають від алкоголізму та наркоманії, ще й грабують місцевих мешканців. Так, 10 грудня четверо п’яних окупантів влаштували стрілянину в житловому кварталі та намагалися викрасти автомобіль.
 
Тож не дивно, що загарбники саме з цих формувань зазнали важких втрат під час бойових дій на передовій упродовж минулого тижня. За даними військової розвідки, з 5 по 11 грудня захисниками України 21 бойовика ліквідовано, ще 11 — поранено. Найбльше, за словами самих же бойовиків, відзначилися українські снайпери. 
 
Найбільших втрат зазнають загони бойовиків, що воюють у так званих «гарячих точках» на Донбасі: згадувані «9-й та 11-й полки». Також зазнали втрат так звані «6-й полк» і «7-а бригада», що дислокуються на луганському напрямку.
 
До речі, днями бойовики так званої «ЛНР» збільшили кількість обстрілів у районі Попасної та на Бахмутській трасі. До того ж ворог уперше за останні місяці застосував на цій ділянці фронту важку артилерію — гармати калібру 122 мм, з яких бо­йовики гатили по Новозванівці.
 
«Бойова активність ворога на цьому напрямку, яку характеризували низькою та середньою інтенсивністю впродовж останніх місяців, дещо збільшилася. Загалом противник порушив режим тиші минулого понеділка 17 разів, більшість із яких із застосуванням важкого озброєння. Головною гарячою точкою залишається село Кримське, де окупанти часто застосовували міномети, випустивши впродовж доби близько 120 мін», — повідомляє полковник Олександр Мотузяник. 
 

ДО РЕЧІ

Щонайменше 47 українських бійців, які перебували у полоні бойовиків на Донбасі, вирішили звернутися до міжнародних інстанцій через катування в полоні, які до них застосовували бойовики. Слідчими СБУ опитано 1402 військовослужбовця, більшість iз яких засвідчили, що їх катували, щоб примусити перейти на бік ворога.
 
За словами керівника апарату голови СБУ Олександра Ткачука, найбільшу жорстокість терористи проявляли до воїнів-десантників, артилеристів, спецпризначенців, розвідників, бійців добробатів.
 
Він також перелічив ті тортури, які застосовували до українських бійців, котрi перебували у полоні: ампутація кінцівок, удушення через блокування дихальних шляхів із застосуванням води або протигаза, ураження струмом, завдання опіків хімічними речовинами, погрози вбивством інших полонених, побиття гумовими палицями, залишення без їжі тощо.