У черкаському буддiйському храмі за туристами спостерігають кам’яні воїни з Лаосу

15.12.2016
У черкаському буддiйському храмі за туристами спостерігають кам’яні воїни з Лаосу

У буддійському храмі у Черкасах — цікаво й незвично. (Фото автора.)

Плануєте цікаву подорож на вихідні? Тоді радимо поїхати до Черкас. Там щонеділі проходить унікальна екскурсія у буддiйському храмі Білий лотос.
 
Він один такий не лише в Україні, а й у Європі. Міститься на узвозі Івана Франка. 
 
Цей храм, висота якого сягає трьох поверхів, почали будувати в Черкасах більше двадцяти років тому. Архітектором споруди став голова місцевої буддiйської громади Володимир Скубаєв.
 
У 70-х роках минулого століття він здiйснив шестирічне паломництво до Лаосу. А коли повернувся до Черкас, почав зводити храм.
 
Цікаво, що на початку будівництва було знайдено древню статуетку воїна в шоломі. А на тому місці забило джерело, яке має цілющі властивості.
 
«Недарма дослідники буддизму стверджують, що батьки останнього, 28-го, Будди Шакьямуні походили з теперішніх українських земель», — пояснює «Україні молодій» Володимир Скубаєв. 
 
Дивовижний храм вражає своєю величчю та красою. Екскурсія починається ще на території. Наставники школи «Ша-Фут-Фань» показують клумби у вигляді трикутника, що символізують триєдність — думку, мову, вчинок. Навпроти — фігура Будди.
 
Потрібно тричі обійти навколо трикутника і поклонитися Будді, щоб символічно набути чистих помислів. 
 
Перед входом до храму вибудовано ще один буддiйський символ — білу ступу (наголос на останньому складі). Вона символізує Всесвіт та уособлює землю, воду, вогонь, вітер і простір.
 
А кожен її щабель — то етапи вдосконалення людини. Всередині цієї ступи — чотири Будди, котрі дивляться на чотири сторони світу.
 
Туристам тут роздають різнокольорові ароматичні палички — на щастя, удачу, на любов, здоров’я, а зелені — на багатство. Ескурсанти ставлять їх у велику чашу біля ступи й запалюють.
 
Біля воріт храму — копія древньої маски. Це символ духовної влади. Історія оригіналу цієї маски починається з Атлантиди. За переказами, власник маски підсилює свою ауру в діаметрі сімнадцяти метрів. У XX столітті маска була у Распутіна, потім — у кабінетах Леніна, Сталіна, Хрущова та Брежнєва. Хрущов, за рекомендаціями астрологів, на час переговорів носив маску у своєму піджаку навпроти серця. Де зараз оригінал цієї маски — невідомо...
 
При вході на територію храму — чорна ступа. На відміну від білої, яка символізує жіночу енергію, ця є символом чоловічої. Під ступою є кімната у вигляді піраміди, а в ній — камінь космічного походження Бен-Бен. Такий, як у Мецці. Вершина каменя спрямована вниз. Тут сконцентрована велика енергія. Через чорну пірамідку, що стоїть на ступі, людина зцілюється й заряджається позитивною енергією. 
 
Навпроти ступи розміщено п’ять зелених молитовних барабанів (зелений є кольором сердечної чакри). А над барабанами — список п’яти основних релігій — це індуїзм, буддизм, християнство, іслам, іудаїзм — як символ того, що кожна людина сама обирає шлях, яким їй іти до Всевишнього. Адже Бог один, а дорiг до нього — багато. 
 
«Замикаємо енергетичне коло — права рука на серці, а лівою прокручуємо всі барабани. І так три рази», — радить екскурсовод. І пояснює, такий ритуал рівноцінний читанню молитви на здоров’я, щастя, удачу. Він очищає біополе людини. 
 
У наступному дворі храму тихо дзюркотить джерело. А над ним — фігурка Будди, в руках якого — священний напій та лікарська рослина, що зцілюють людину, і вогонь, який заряджає воду. Джерело облаштоване у вигляді спіралі — як символ руху до просвітлення. 
 
«Ця вода — цілюща. Хто нею вмиється, зцілить себе і фізично, і духовно», — пояснює гід. На дні невеличкого озера, куди стікає вода з джерела, «причаїлася» велика кам’яна черепаха. Якщо копійкою поцілити в її панцир, то виповниться бажання, котре ви загадаєте. Тільки бажання повинно бути щирим i чистим.
 
Далі — двір, викладений із сірого каменю у вигляді великої тераси висотою з п’ятиповерховий будинок. Із тієї висоти за нами «спостерігають» два кам’яні воїни, привезені з Лаосу. Їм по 7 тисяч років.
 
Там, на висоті, є й старовинний дзвін, йому 300 років. Вважається, якщо людина вдарить у дзвін, схилить під ним голову, то очистить свою душу. У самому дворі є алтарна стіна з Буддою в центрі.
 
Там двоє воріт — символи того, що в кожної людини у житті два шляхи. Великий шлях — вести за собою інших, присвячуючи їм своє життя. Малий шлях — удосконалюватися, розвиватися, але для себе. Обидва шляхи правильні. Просто в кожної людини — своя місія.
 
У центрі цього двору на землі каменями викладено сонце та вісім променів, котрі символізують восьмирічний буддiйський шлях — правильне розуміння, щире прагнення, чисту мову, щирий вчинок, спосіб життя, зусилля, розвиток уваги, розвиток зосередження. Усі ці якості людина повинна здобути на шляху до знань.
 
Екскурсантам пропонують пройтися по колу і зупинитися біля того променя, який їм більше припаде до душі. Коли кожен обирає «свій» промінь, екскурсовод пояснює: «Така якість має ключове значення у вашому житті нині. І її треба розвивати та вдосконалювати». 
 
Наостанок екскурсанти зупиняються в затишному залі, де в центрі вiвтаря «сидить» дерев’яний Будда. Кажуть, якщо вдивлятися в його обличчя, то можна побачити своє минуле або майбутнє.