Українські експортери лідирують на литовському ринку

15.12.2016

Як повідомила заступник міністра аграрної політики Ольга Трофімцева, сьогодні українські експортери займають лідируючі позиції на литовському ринку по таких видах товарів, як кукурудза, макуха, соєві та боби.

 

Маємо багато напрямів для поглиблення двостороннього партнерства: спільні інвестиційні проекти, співпрацю в галузі управління якістю та безпечністю продуктів харчування як на рівні бізнесу, так і на рівні держави.

 

Реалізовують проекти технічної підтримки, завдяки яким Україна активно адаптує законодавство до стандартів ЄС у галузі ветеринарії, фітосанітарії та тваринництва (проект Twinning — допомога в імплементації СФС зобов’язань).

 

До кінця наступного року маємо імплементувати 44 європейські директиви в цій галузі. Сьогодні вже виконано більше третини з них. Литовські партнери допомагають нам і технічно, і експертизою. Український аграрний сектор інвестиційно привабливий для литовських партнерів у сфері органічного, нішевого виробництва та переробки м’яса, овочів та фруктів.

 

Це може стати цікавим для розвитку спільних підприємств. А угоди про зони вільної торгівлі, укладені Україною з великою кількістю країн, додають можливостей для українського та литовського бізнесу. За десять місяців нинішнього року товарообіг сільськогосподарської продукції між Україною та Литвою становить 78,2 млн. доларiв. Експорт — 62,5, а імпорт — 15,7 млн. доларів.

 

Переважно експортували олію, залишки і відходи харчової промисловості, зернові злаки, плоди, горіхи та цедру, кондвироби та інші харчові продукти. Переважно імпортували готові чи консервовані продукти з риби та ракоподібні, м’ясо та субпродукти, вироби із зерна і хлібних злаків.