Градус підвищується: Кабмін суттєво підняв ціни на спиртне

15.12.2016
Градус підвищується: Кабмін суттєво підняв ціни на спиртне

Треба менше пити. Особливо за нинішніх цін.

Якщо ви закуповували вже спиртне на свята, то відчули, що ціни на спиртне поповзли угору.
 
Навіть до початку першого місяця зими спритні реалізатори вже додали до колишньої ціни пару-другу гривень, щоб не мати збитку (хоча, зрозуміло, у постачальників брали алкогольну продукцію за старими цінами).
 
Із 3 грудня набрала чинності постанова Кабміну (проект якої було представлено уряду ще на початку листопада), згідно з якою підвищується розмір мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін на окремі види алкогольних напоїв.
 
Однією з причин, якою керувався уряд, — боротьба з тіньовим ринком, який в Україні сягає 40-50% від загального обсягу продукції. Легальні виробники розповідають, що «кожен день люди, які контролюють нелегальний алкогольний бізнес, заносять до Кабінету Міністрів $ 10 000».
 
Алкогольні компанії кажуть, що зростання цін скоротить обсяг продажів тіньового ринку, який, як вони запевняють, спричинив хвилю масових отруєнь населення.
 
(Згадаймо нещодавні резонансні випадки, коли контрафактне спиртне звело в могилу кількох людей, які його вживали.
 
І з’ясувалося, що  «кришували» підпільне виробництво… правоохоронці, змушували підконтрольні їм магазини збувати «бурду»).   
 
В унісон із урядом «співають» й у Державній фіскальній службі: у повідомленні, які вони виклали на сторінці у Facebook, наголосили, що рішення пов’язано ще й із тим, що запроваджений у вересні 2015 року розмір мінімальних цін на спиртне сьогодні вже не відповідає реальним витратам суб’єктів господарювання на виробництво та реалізацію алкогольних напоїв.
 
Зокрема, з початку 2016 року зросли акцизне зобов’язання та ціни на спирт. 
 
Тож зараз, після «проведення корекції мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін на окремі види алкогольних напоїв», ціна на горілку виросла з 54,90 до 69,78 грн. за 0,5 л; шампанське  коштує 69,9 грн. за 0,7 л, віскі, ром і джин — 750 грн. за 1 л тощо. І це не останнє здорожчання, адже у бюджеті на 2017 рік прописано ще одне подорожчання на 20%. 
 
Та чи буде пити менше пересічний українець, чи, швидше за все, почне шукати дешевший, а значить, сурогатний алкоголь, — залишається питання. Ще є спосіб —  гнати славнозвісний український самогон. І кому від того буде краще?