Підозрюваний у держзраді полковник Іван Без’язиков вийшов з-за ґрат

15.12.2016
Підозрюваний у держзраді полковник Іван Без’язиков вийшов з-за ґрат

Іван Без’язиков. (Фото з сайту gazeta.ua.)

Полковнику ЗСУ Івану Без’язикову, якого підозрюють у державній зраді, у вівторок обирали запобіжний захід. Затриманий полковник прибув із лікарні до Шевченківського районного суду Києва, де впродовж кількох годин судочинці нічого не вирішили.
 
За словами начальника Головного апарату СБУ Олександра Ткачука, у матеріалах кримінального провадження є достатньо доказів, свідчень очевидців та оперативно-технічних матеріалів, які підтвер­джують, що колишній начальник розвідки одного з армійських корпусів Без’язиков активно співпрацював iз російськими спецслужбами.
 
Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження за участь у терористичній організації стосовно звільненого влітку 2016 року з полону бо­йовиків полковника ЗСУ Івана Без’язикова, якого бо­йовики називали «Дядя Ваня».
 
«Улітку цього року він був звільнений iз полону, де перебував доволі тривалий час. Після звільнення з полону ми завжди спілкуємося з нашими хлопцями та дівчатами, які там перебували, щоб отримувати від них певну важливу інформацію. Багато з них почали вказувати, що поведінка Без’язикова у полоні була підозрілою, а саме: він був одягнений у військову форму Збройних сил Російської Федерації, мав при собі зброю (красувався зі «Стєчкіним» — марка пістолета), вільно пересувався і спокійно спілкувався з представниками російських спецслужб на окупованих територіях. Також він мав у користуванні видане та підписане Захарченком посвідчення», — зазначив Ткачук.
 
Тим часом затриманий полковник Іван Без’язиков заявив, що його шокували звинувачення у держ­зраді.
 
«Я хочу сказати, що все, що там написано й зараз мені пред’являється, за винятком тих моментів, які ми вже обговорювали і з СБУ, і з іншими органами, по яких не було ніяких питань, і з тими свідками, які там фігурують... У нас була очна ставка. Півроку жодних питань до мене не було, а зараз виникли знову. Будемо спочатку», — сказав він. За його словами, він планував продовжити службу в армії і не може пояснити, з якою метою проти нього висунули звинувачення.
 
У вівторок Шевченківський райсуд Києва звільнив з-під варти військового розвідника. Адвокати підозрюваного надали до суду три клопотання. Одне з яких — про незаконне затримання чоловіка — було задоволено.
 
Але обрати запобіжний захід судочинці не змогли, бо підсудному стало погано. Станом на 20:00 вівторка до залу суду прибули працівники швидкої медичної допомоги, які обстежили Без’язикова і госпіталізували його.