У Тернополі розслідують махінації фінансової піраміди Helix Capital Україна

16.12.2016
У Тернополі розслідують махінації фінансової піраміди Helix Capital Україна

Дмитро Нагута активно рекламував себе і свою піраміду.

Більше сотні заяв у поліцію, тисячі причетних людей та близько 15 мільйонів завданих збитків — це остання інформація про хід розслідування кримінальної справи щодо діяльності так званого товариства з обмеженою відповідальністю Helix Capital Україна на чолі з тернополянами Романом Феликом і Богданом Воронцовим та хмельничанином Дмитром Нагутою.

Заробляли вони на довірливих громадянах традиційно для такого виду оборудок — майстерно «їздили по вухах», обіцяючи фантастичні (до 240 % річних) дивіденди з укладених начебто в солідні іноземні компанії коштів та непоганий процент iз кожного «залученого».

Поширювалась інформація про тисячі створених ТОВ робочих місць, а результативність діяльності демонструвалася в соцмережах і не тільки — прикладами розкiшного життя самих директорів. Насправді ж це була звичайнісінька «піраміда», де вкладники отримували прибутки лише за рахунок вкладів інших учасників, тож по-справжньому багатіла лише верхівка, а чим нижче, тим більше шансів було у вкладників не лише не отримати жодних дивідендів, а й позбутися власних коштів. 
 
Із подачі СБУ тернопільська поліція ще на початку року почала займатися підозрілою діяльністю представників ТОВ HelixCapital Україна, однак на той час у правоохоронців іще не було жодного звернення від потерпілих, тож активізувалося розслідування вже з початком надходження таких заяв.

Відтак тернопільська місцева прокуратура розпочала процесуальне керівництво в кримінальному провадженні за частиною 4 статті 190 (шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою) та частиною 2 статті 209 (легалізація доходів, одержаних злочинним шляхом) Кримінального кодексу України.

А 4 грудня цього року Тернопільський міськрайонний суд обрав міру запобіжного заходу для всіх трьох керівників регіонального представництва фірми-піраміди у вигляді 2 місяців тримання під вартою з ви­значенням застави у 5 мільйонів, 2,5 млн. та 1 млн. гривень. 
 
Як і слід було сподіватися, заставу за кожного було внесено, тож сьогодні всі троє вже на волі, однак, як повідомили «УМ» в обласному управлінні Національної поліції, вони не мають права залишати місце проживання та перебуватимуть під електронним наглядом. Накладено арешт на майно вищеназваної трійці — зокрема, декілька квартир, будинків, елітних автомобілів, арештовані і 30 банківських рахунків, інформацію про суму коштів на яких правоохоронці обіцяють оприлюднити найближчим часом.

Як повідомив під час прямої лінії на місцевому телеканалі ТV-4 начальник Тернопільського обласного управління Нацполіції Олександр Богомол, щодня до поліції надходять усе нові й нові заяви потерпілих від діяльності ТОВ Helix Capital Україна не лише з Тернопільщини й сусідніх областей, а навіть з інших країн. Люди вкладали від кількасот до кількох тисяч доларів, і тепер хочуть хоча б повернути свої гроші.

«Важко навіть приблизно уявити собі, якою буде загальна сума втрачених коштів, — сказав очільник тернопільської поліції, — але найгірше, що в цієї піраміди вже є «діти» — фірми, які продовжують витягати з громадян кошти, заманюючи їх фантастичними дивідендами. Тому ще раз звертаюсь до всіх, хто збирається вкласти свої кошти в якусь фірму, насамперед цікавитися документами, що підтверджують її діяльність, та перевіряти дані в реєстрах». 
 
Наразі багатьох цікавить, чи понесуть очільники фінансової піраміди кримінальну відповідальність за свої оборудки, але відповісти на це запитання непросто.

«Проблема полягає в тому, — каже у коментарі «УМ» начальник сектору комунікації ГУНП у Тернопільській області Сергій Крета, — що люди віддавали цим ділкам гроші добровільно, а частина з них навіть спочатку отримувала якісь дивіденди, що спонукало вкласти ще більші кошти, дехто навіть машини й квартири продавав...»