Шалені почуття: експрес-шлюб в Україні уклали 3000 пар

16.12.2016
Шалені почуття: експрес-шлюб в Україні уклали 3000 пар

Створення родини без бюрократії та хабарів — справа вартісна.

Нова система укладання шлюбного союзу нині вже діє у семи регіонах: в Одесі, Миколаєві, Херсоні, Львові, Маріуполі, Сiверськодонецьку та Києвi.

У всіх названих містах працюють спеціальні сервісні центри, які мають свідоцтва про акредитацію державного зразка на право проведення процедури «Шлюб за добу».

Згідно з даними, закохані пари, які проживають на тимчасово окупованих територіях України, користуються послугою «Шлюб за добу» найбільш активно, — це дані Мін’юсту. 
 
Експеримент на півдні України за допомогою пілотного проекту швидко «обкатали» у Херсоні. Найбільш затребуваною у прикордонному місті нова послуга стала у бійців Української армії, які йдуть захищати Батьківщину на Донбасі та бажають мати моральну підтримку вiд законної дружини, а не просто подруги життя.

Активно стали приїжджати до Херсона й закохані пари з території тимчасово окупованого півострова Крим. Для них «шлюб за добу» став чудовою можливістю легально отримати свідоцтво про шлюб українського зразка без бюрократичної тяганини.
 
«За одинадцять з половиною місяців поточного року близько 500 тисяч українських молодих пар зареєстрували шлюб, — розповів міністр юстиції України Павло Петренко. — При цьому 150 тисяч молодих пар зареєстрували відносини швидше, аніж за один місяць. Це означає, що раніше цим закоханим людям доводилося оббивати пороги різних медичних установ. Вельми часто молодята платять хабарі з тим, щоб швидше отримати усі необхідні довідки про те, що вони мають потребу зареєструвати свої відносини, бо чекають на дитину. Тепер же, завдяки новій процедурі «Шлюб за добу», наші вільні українці можуть створити сім’ю без цих бюрократичних зволікань».
 
Для закоханих пар з Києва, Львова та Одеси можливість скріпити свої ніжні почуття офіційним папером стала прекрасною альтернативою звичайній процедурі, коли між подачею заяви та одруженням має пройти не менше, 30 днів.

Поставити  запитання щодо подання документів онлайн для реєстрації шлюбу за добу можна за телефоном (044) 206-71-10.
Нагадаємо, розцінки на «Шлюб за добу» у різних містах різняться. Так, у Києві, Львові та Одесі оформити відносини за 24 години можна у середньому за 5 тисяч гривень. Зате у містах, які розташовані в безпосередній близькості від зони АТО, вартість оформлення шлюбу за добу коштує не більше 150 гривень. 
 
Як розповів міністр юстиції України Павло Петренко, в нинішньому році також запрацювала нова ініціатива з видачі свідоцтв про наро­дження дитини безпосередньо у пологових будинках. «Новою послугою скористалися вже понад 86 тисяч батьків, — уточнив Павло Петренко. — Це означає, що кожне четверте свідоцтво про наро­дження дитини зараз видається за новим порядком». Поки що зареєструвати дитину без участі РАГСу батьки можуть у 473 пологових будинках, які розташовані у всіх без винятку містах України.