Психологічні бар’єри: українські біатлоністи потрапили до квіткової церемонії на Кубку світу

20.12.2016
Психологічні бар’єри: українські біатлоністи потрапили до квіткової церемонії на Кубку світу

У гонці з масовим стартом Дмитро Підручний дуже близько підібрався до подіуму. (Фото з сайта www.biathlon.com.ua.)

На третьому етапі Кубка світу, в програмі котрого не було естафетних гонок, українські біатлоністи медалей не здобули. Проте вперше в сезоні за підсумками індивідуальних стартів представник нашої збірної потрапив до квіткової церемонії.
 
У гонці з масовим стартом Дмитро Підручний фінішував п’ятим, програвши володарю «бронзи»  — росіянину Антону Шипуліну — менше однієї секунди. Не набагато відстав представник Тернопільщини й від переможця «мас-старту» — француза Мартена Фуркада. Лідера світового біатлону та надію українського біатлону розділили всього лише 10,2 секунди.
 
Напевно, за іншим сценарієм розгорнулася б гонка, якби Підручний закрив усі двадцять мішеней, але на останньому рубежі українець припустився єдиного промаху. «Ніколи не стріляв чотири «нулі» на Кубку світу. Мабуть, це психологія. Але з кожною наступною гонкою буду психологічно більш стійкий. Сподіваюсь, у цьому році зможу показати на якійсь гонці абсолютну стрільбу», — пояснив причини доленосного промаху Підручний.
 
Другий повпред української чоловічої збірної у «мас-старті» — Сергій Семенов — загалом  припустився трьох промахів і фінішував, у підсумку, на 17-й сходинці. Значно краще бронзовий призер минулорічного ЧС попрацював у спринтерських перегонах, де він показав високий сьомий час. Завдяки успішному виступу на третьому етапі КС в Нове Мєсто (Чехія) обоє лідерів української збірної опинилися в «топ-30» загального заліку: Підручний — 20-й, Семенов — 27-й.
 
Подвійне представництво в першій тридцятці Кубка світу-2016/2017 наразі має й наша жіноча збірна. Хоча, без сумніву, найдосвідченіших наших збірниць — Юлію Джиму та особливо Олену Підгрушну наставники прагнули б бачити трохи вище, ніж на 15-му та 24-му рядках протоколу відповідно.
 
Утім, як наголошує президент ФБУ Володимир Бринзак, головним для вітчизняних біатлоністів стартом нинішнього сезону має стати лютневий чемпіонат світу, на підготовку до якого у спортсменів іще є час. І якщо з естафетою у наших дівчат справи, схоже, йдуть непогано, то їхні особисті старти не викликають особливого захоплення. Т
 
ак, найкращим здобутком українських біатлоністок у Чехії стала 13-та позиція Джими в гонці переслідування. Останнім часом у жіночій збірній активно працювали над покращенням швидкісних характеристик Юлії. Їх, начебто, покращили, проте, як відзначає Володимир Бринзак, тепер потребує корекції її стрільба.