«Чудова дівчина» з Будапешта: померла легенда Голлівуду Жа Жа Ґабор

20.12.2016
«Чудова дівчина» з Будапешта: померла легенда Голлівуду Жа Жа Ґабор

Жа Жа Габор.

Американська акторка та світська дама угорського походження Жа Жа Ґабор померла у 99-річному віці у своєму будинку в Лос-Анджелесі.  Причиною смерті був серцевий напад, повідомив князь фон Анхальт, дев’ятий чоловік Габор, за якого вона вийшла заміж 1986 року.
 
Ґабор народилася в Будапешті 1917 року в родині угорського офіцера і місцевої  єврейки Янсі Тілеман. Після смерті батька її мати вдруге вийшла заміж за угорського графа Едмунда де Сігеті.
 
Після здобуття титулу «Міс Угорщина» 1936 року Габор розпочала свою сценічну кар’єру у Відні. До США еміґрувала 1941-го, де дебютувала в кіно 1952 року в комедії «Ми не одружені». Знялася у 64 фільмах.
 
Молодші шанувальники кіно могли бачити її вже в епізодичних ролях у пізніших iз цих фільмів, зокрема комедії «Голий пістолет 2 1/2» (1991) та стрічці «Жах на вулиці В’язів ІІІ» (1987). Але свої кращі ролі вона все ж виконала раніше у фільмах таких велетів світової кінорежисури, як Джон Х’юстон чи Орсон Уеллс. Також вона брала участь у численних виставах та телевізійних програмах. 
 
Бурхливе особисте життя та схильність до гучних скандалів дозволили актрисі зберегти свою популярність незалежно від перипетій кінокар’єри, яка не завжди була вдалою. Тож у світі була більше відомою не стільки своїми досягненнями в кіно, а як «світська левиця», яка оберталася у вищих колах суспільства.

Вона була прототипом сучасних суперзірок Голлівуду. Її називали «чудовою дівчиною з Будапешта».

Ґабор виходила заміж дев’ять разів, одним із її чоловіків був готельний магнат Конрад Хілтон, власник мережі розкішних готелів.