Мінприроди масово анулює ліцензії підприємствам, які працюють із небезпечними відходами

21.12.2016
Мінприроди масово анулює ліцензії підприємствам, які працюють із небезпечними відходами

Комісія Мінприроди продовжує перевіряти підприємства

Комісія Мінприроди продовжує перевіряти підприємства, які працюють з небезпечними відходами та отримали відповідні дозволи.

Протягом кварталу перевірили близько півсотні суб’єктів господарювання і майже у 80 відсотках випадків Мінприроди було змушене анулювати видані раніше ліцензії.

Всі інші перевірені підприємства отримали приписи про усунення виявлених порушень. 

Отримати дозвіл і проігнорувати закон

За три місяці Мінприроди з 294 зареєстрованих суб’єктів господарювання перевірено поки що лише шосту частину. Але у сорока з п’ятдесяти перевірених підприємств ліцензії анульовано. Чому так відбувається?
 
Перелік порушень, які фіксує спеціалізована комісія Мінприроди, вказує в першу чергу на неготовність суб’єктів господарювання працювати за ухваленими цього року ліцензійними умовами.
 
«Ми від початку розуміли, що буде багато тих, хто не погодиться з нашими висновками. Хоч ці люди ще у момент ухвалення ліцензійних умов усвідомлювали, що їхній «вид діяльності» навряд чи можна взагалі назвати якимось бізнесом», — прокоментував ситуацію міністр екології Остап Семерак.
 
Як приклад він навів останні перевірки комісії Мінприроди у Миколаївській області. Там планові перевірки дотримання ліцензійних умов у сфері поводження з небезпечними відходами відбувалися з 5 по 9 грудня.
 
За результатами перевірок семи підприємств у чотирьох ліцензії анульовано, а трьом ліцензіатам надані приписи про усунення виявлених порушень.
 
За словами Остапа Семерака, результати перевірок уже на першому етапі підтверджують правильність рішення уряду про наведення порядку в цій сфері.
 
«Ми отримуємо неймовірний спротив з боку нечистого на руку бізнесу і тиск на співробітників Мінприроди, які дотичні до перевірок ліцензіатів. Попри це запевняю, що перевірки не припиняться. До кінця липня наступного року ми перевіримо абсолютно всіх суб’єктів господарювання у цій сфері. Мусять також бути виконані всі наші розпорядження про усунення порушень. Підприємницька діяльність має бути прозора і базуватися на дотриманні законодавства», — резюмував міністр.
 
Згідно з ліцензійними умовами, ухваленими Кабінетом Міністрів України 13 липня 2016 року, підприємства, які працюють із небезпечними відходами, мали привести свою діяльність у відповідність до нових вимог протягом двох місяців.

Стратегія цивілізованого розвитку

Тим часом завершено перший етап роботи над Національною стратегією поводження з відходами.
 
Нова державна політика у сфері поводження з відходами базуватиметься безальтернативно на європейських підходах з урахуванням певних моментів національної специфіки.
 
Про це повідомив заступник міністра екології та природних ресурсів із питань євроінтеграції Микола Кузьо під час засідання учасників робочої групи високого рівня, яка працює над створенням згаданої стратегії.
 
«Маємо перший зведений робочий документ, підготовлений робочою групою за участю експертів GIZ, ЄБРР, проекту ЄС щодо електронних відходів та українських профільних міністерств. 
Розробка Національної стратегії відбувається на базі європейських директив у рамках зобов’язань, взятих Україною під час підписання Угоди про асоціацію з ЄС. Зокрема, в основі Стратегії — європейські директиви про відходи та їх захоронення. Це важливі індикатори готовності України до формування та реалізації державної політики на засадах сталого розвитку та циклічної економіки», — розповів Микола Кузьо.
 
Відсутність Національної стратегії поводження з відходами була для України однією з найбільших перешкод для формування політики сталого розвитку, а також у залученні інвестицій у сферу збирання, утилізації та переробки відходів.
 
Стратегія є практичним документом, який визначає базові напрямки та плани заходів щодо їх реалізації, як на галузевому рівні, так і на різних рівнях державної влади — від місцевого до найвищого.
 
Це дозволить узгоджувати національну політику та стратегічне планування відповідно до загальновизнаних європейських принципів. Напрацьований проект пройде публічні консультації з громадськістю та експертним середовищем.

Кооперація держави й інвестрів

Загалом Стратегія визначатиме державну політику та вирішення проблем у сфері управління семи видів відходів.
 
Це, зокрема, тверді побутові, будівельні, небезпечні, промислові, відходи сільського господарства, електричні та електронні відходи, відпрацьовані батарейки та акумулятори.
 
У полі зору також великогабаритні відходи, відходи садів та парків, упаковки, медичні відходи, зняті з експлуатації транспортні засоби.
 
Важливо, що до розробки Національної стратегії поводження з відходами у рамках підписаного Меморандуму щодо співпраці у створенні в Україні ефективної системи поводження з відходами долучилися Міністерство економічного розвитку і торгівлі України, Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Німецька федеральна компанія Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ), яка реалізує програму підтримки зеленої модернізації української економіки, та Європейський банк реконструкції та розвитку в частині підтримки інвестицій у систему сталого управління твердими побутовими відходами.