Салатові відтінки: парадні та буденні рецепти смачних салатів

21.12.2016
Салатові відтінки: парадні та буденні рецепти смачних салатів

Салати люблять і діти, і дорослі. (Фото з сайта iwomans.com.ua.)

Салати — це універсальна страва. Вони виконують найрізноманітніші функції: поповнюють організм вітамінами, прикрашають святковий і не лише святковий стіл, виручають господиню в будь-яких «гостьових» ситуаціях; кількість їх варіантів практично незліченна, вони — оригінальні, давно шановані народом і новостворені авторські, їх присвячують комусь конкретно або всім і відразу, додають свої «родзинки», вигадують нові варіації і не перестають захоплюватися звичними, давно улюбленими.

До того ж вони є пісні, скоромні, овочеві, м’ясні, нарізані і порвані руками, солоні, солодкі, пікантні, ніжні, салати-торти, салати-млинці, всіх і не перелічити!

Піст
 
Із прицілом на свята, які наближаються, і зважаючи на те, що все ще триває піст, свій «парад салатів» почнемо з пісних, плавно переходячи у святкові. А чому плавно?
 
Бо пісні бувають настільки смачними, що їх сміливо можна зараховувати у святкові, і від того лише виграєте.
 
Загалом, як на мене, салати мають бути легкими і з якнайбільшою кількістю вітамінів, бо за святковим столом вистачатиме інших страв, які апріорі занадто легкими бути не зможуть.
 
Салати створять відчуття насиченості, наповнення шлунку і отримання гастрономічного задоволення, тому з ними ви не переїсте за новорічним столом, до чого й слід прагнути.
 
Помірність і насолода смаком чудово доповнять спілкування з рідними і друзями. А як щодо салатів, запитаєте ви? А салати мають бути смачними, інших варіантів не розглядаємо. 
 
Новорічний буряковий салат із насінням по праву можна вважати одним із найсмачніших і найкорисніших пісних салатів.
 
Потрібно: два буряки, 30 г родзинок, 2 кислі яблука, 2 столові ложки почищеного гарбузового насіння, по чайній ложці насіння льону та кунжуту, сік половини лимона, 3 столові ложки оливкової олії, спеції за смаком. 
 
Буряки відварити або спекти в духовці (печений буряк набагато корисніший і солодший, ніж зварений). Помийте їх, загорніть у фольгу і запікайте у розігрітій до 200°С духовці 1-1,5 години, залежно від розміру. Готові буряки остудіть, очистіть від шкірки і поріжте кубиками.
 
Родзинки замочіть в теплій воді на 20 хвилин. Потім злийте воду. Яблука очистіть від шкірки і серединок, поріжте кубиками і скропіть лимонним соком, щоб вони не потемніли.
 
Насіння гарбуза трохи обсмажте на сковороді і подрібніть.У салатниці з’єднайте буряк, родзинки, яблука і посипте цукровою пудрою.
 
Заправте олією (хто вживає молочне — сметаною), додайте насіння гарбуза, льону та кунжуту, зверху прикрасьте зеленню і подавайте салат до святкового новорічного столу.
 
Салат із сочевиці також і вас, і ваших гостей приємно здивує. Потрібно буде половину пекінської капустини, 100-150 г сочевиці, 2 помідори, солоний огірок, маслини, 3 столові ложки оливкової олії, сіль.
 
Сочевицю відварити до готовності, змішати з нашаткованою капустою, нарізаними помідорами і огірком. Посолити, полити олією, скропити лимоном, зверху викласти маслини.
 
Із морепродуктами
 
Далі застосуємо морепродукти, смак таких салатів — надзвичайний. Для салату з креветками і помідорами потрібно 100 г очищених варено-морожених креветок, 2 помідори, зубок часнику, 2 столові ложки оливкової олії, 0,5 чайної ложки меду, столова ложка лимонного соку,4 гілочки петрушки, чорний мелений перець  та сіль за смаком.
 
Розморозьте креветки, заливши їх на хвилину окропом, і злийте рідину. Подрібніть листя петрушки і часник. Приготуйте заправку для салату. Змішайте петрушку, часник, мед, оливкову олію, лимонний сік, посоліть, поперчіть і старанно перемішайте.
 
Великі креветки розріжте на 2-3 частини, маленькі залиште цілими і помістіть креветки у заправку на 10 хвилин. Помідори наріжте часточками, посоліть і поперчіть. З’єднайте помідори, креветки, заправку і акуратно перемішайте. Викладіть салат із креветками і помідорами в салатницю.
 
Салат з креветками і цитрусовими буде вдалим дебютом для початкуючої господині: готується просто, а враження створює цілої смачної кулінарної конструкції. 
 
Знадобиться 300 г креветок, чайна ложка червоної ікри, апельсин, лайм, зубок часнику, перець чилі за смаком, зелень (рукола, базилік, кінза, зелена цибуля), італійські трави, 2 столові ложки оливкової олії, чорний мелений пе­рець за смаком, сіль за смаком.
 
Креветки розморозьте і почистіть. Часник вичавіть. З лайма вичавіть сік. Змішайте часник із прянощами, сіллю і лимонним соком, полийте креветки і залиште на 15 хвилин маринуватися.
 
Обсмажте креветки в оливковій олії, постійно помішуючи, приблизно 3-4 хвилини. Подрібніть зелену цибулю. Дрібно поріжте перець чилі. Зелень  порвіть руками.
 
Апельсин очистіть від шкірки, насіння, плівок і поріжте невеликими скибочками. На велику таріль викладіть зелень, чилі, апельсин, червону ікру і креветки з маринадом. Скропіть святковий салатик оливковою олією і подавайте на новорічний стіл.
 
Назви загально- і маловідомі
 
Салат по-грецьки навіть не потребує коментарів: смачнющий! 
 
На 500 г картоплі потрібно 4 помідори, стручок червоного солодкого перцю, 100 г зеленої цибулі, 100 г сиру фета, 100 г маслин без кісточок, 2 гілочки петрушки і базиліка, 6 столових ложок оливкової олії, столова ложка винного оцту, сіль, перець.
 
Картоплю відваріть у підсоленій воді до готовності, остудіть і наріжте кружальцями. Помідори наріжте кубиками, солодкий перець соломкою, цибулю помийте, почистіть і наріжте кільцями. Фету — кубиками, маслини — кільцями, зелень подрібніть.
 
Для соусу оливкову олія змішати з винним оцтом, посолити і поперчити. Інгредієнти скласти в тарілку, перемішати, полити приготованим соусом і залишити на 15 хвилин.
 
Хто на свято готуватиме м’ясне, знайте, що салат з телятини гідний вашого святкового столу. 
 
Потрібно: синя цибулина, 2 зубчики часнику, 2 столові ложки яблучного оцту, столова ложка соєвого соусу, 2 столові ложки білого вина, 40 г будь-якого твердого сиру, 3 столові ложки оливкової олії, 300 г відвареної телятини, стакан солодкого перцю, 2 відварені картоплини, 2 помідори, солоний огірок, пучок руколи, мелений білий перець.
 
Для соусу цибулю з часником почи­стити і подрібнити, перемішати з оцтом, соєвим соусом, білим вином, сиром, меленим перцем і оливковою олією. Залишити на 10 хвилин. Телятину порізати смужками, солодкий перець — соломкою, картоплю — скибочками.
 
Помідори нарізати часточками, огірок — скибочками, руколу і листя салату нарвати невеликими шматочками. Листя салату розкласти на дно плоскої салатниці. Всі інгредієнти перемішати з соусом і викласти у салатник.
 
Салат «Біла ніч» — для романтичної новорічної ночі. Приготуйте його, якщо є під рукою 2 курячі грудки, 200 г твердого плавленого сиру, 5 столових ложок консервованих ананасів, 3 варених картоплини, 2 столові ложки кокосової стружки, 4 столові ложки майонезу (сметани або йогурту), сіль, суміш перців.
 
Варену курячу грудку, сир, консервовані ананаси, картоплю порізати кубиками. Додати майонез, посолити. Викласти порційно у креманки. Посипати зверху сумішшю перців і кокосовою стружкою.
 
Екзотично
 
А якщо вирішили дивувати несподіваними смаками, здивуйте своїх гостей салатами з хурми. Приміром, із хурми з курячим філе і сиром. Інгредієнти: 300 г курячого філе, хурма, яблуко, 2 картоплини, 100 г ковбасного сиру, столова ложка гарбузового насіння, пучок салату, 3 столові ложки майонезу, по чайній ложці столової гірчиці і оливкової олії, білий перець, сіль за смаком.
Відварене куряче м’ясо поріжте смужками, а відварену картоплю і ковбасний сир — кубиками.
 
Хурму і яблуко поріжте тонкими часточками, листя салату крупно порвіть руками. Викладіть інгредієнти в салатницю і додайте насіння. З’єднайте майонез, гірчицю, оливкову олію, перець, сіль і гарненько збийте. Заправте салат і акуратно перемішайте.
 
Салат «Пікантний мандарин» навіть у вас викличе сумніви перед його приготуванням: занадто непоєднуване треба буде поєднати. Але якраз у цьому і є його незабутня «родзинка». А мандарини на новорічному столі — це вже як закон.
 
Отож візьміть 4 мандарини, невеличку цибулину, чайну ложку меду, 3 чайні ложки оливкової олії, половину чайної ложки оцту, краще яблучного чи бальзамічного, дрібку суміші перців.
 
Цибулю дуже тоненько порізати на спеціальній тертці (до майже прозорих кілець), мандарини почистити і нарізати шматочками. Мед змішати з олією і оцтом. Усе вимішати . Дуже ефектно, якщо такий салат подати у маленьких прозорих салатницях. Зверху притрусити меленим перцем.
 
І не забудьте про улюблений салат усієї жіночої половини святкового дійства: фруктовий. 
 
Треба буде 3 хурми, 5 мандаринів, 2 яблука, груша, 200 г винограду, 0,5 лимона, 3 столові ложки меду або рідкого варення, чайна ложка коньяку.
 
Мандарини очистіть від білих плівок, а всі фрукти — від шкірки і кісточок, виноград розріжте навпіл і дістаньте кі­сточки. Поріжте фрукти на приблизно однакові кубики. Яблуко побризкайте лимонним соком.
 
Змішайте мед із лимонним соком і коньяком, заправте салат і перемішайте. Подавайте у креманках, прикрасьте гілочками свіжої м’яти.
 
Невичерпної вам салатової фантазії і гарних свят!