На Донбасі загинув один і поранено 16 захисників України

21.12.2016
Ситуація на східному фронті все більше загострюється. За даними Міноборони, ворог збільшив кількість обстрілів українських позицій майже вдвічі — 47 випадків порушення режиму тиші минулого понеділка проти 24 добою раніше.
 
За словами речника Міноборони з питань АТО Олександра Мотузяника, найгарячішою ділянкою бойових дій залишається район Світлодарської дуги з епіцентром поблизу селища Луганське. 
 
Так, у середу зранку окупанти дві години потужно гатили по «опорниках» ЗСУ з мінометів, після чого знову пішли в атаку. «Силами трьох штурмових груп чисельністю 3-5 осіб кожна противник атакував українські позиції. Сили АТО дали ворогу відсіч, і він був змушений відступити. З нашого боку — без втрат», — зазначив полковник Мотузяник. 
 
Водночас журналіст Андрій Цаплієнко повідомив на своїй сторінці у «Фейсбуцi», що захисники України на Світлодарській дузі рішуче налаштовані «вгризатися в землю» і відбити нові атаки ворога.
 
«Мій друг Анатолій Адамовський — там. Не просто на Світлодарській дузі. У відбитому окопі, у тому самому клятому лісі, з якого донедавна сепари щовечора обстрілювали наші позиції. І де позавчора загинули наші хлопці. Толя з групою відчайдухів просунувся уперед. І не хоче відступати. Бо, каже, Донбас — це його земля», — написав журналіст Цаплієнко.
 
Ворожі обстріли тривають і поблизу окупованого Донецька: у промзоні Авдіївки, Зайцевому та на позиції «Шахта Путилівська». Найбільше ж обстрілів зафіксовано на маріупольському напрямку (27) та на лінії фронту від Павлополя до узбережжя Азовського моря. При цьому кожен другий обстріл тут припадає на селище Широкине. 
 
Позаминулої доби в зоні АТО загинув один захисник України, ще дев’ять бійців отримали поранення, а вiсiм — контузію. Більшість поранених потрапляють до військових госпіталів Харкова і Дніпра саме зі Світлодарської дуги. 
 
Нагадаємо, минулої неділі на цій ділянці фронту загинули 5 захисників України, ще 16 поранено й контужено. Один воїн зник безвісти. 
 
За даними бійців 54-ї бригади, яка тримає оборону в районі Світлодарська, під час того бою ворог зазнав настільки відчутні втрати, що тікаючи кидав або втрачав зброю та документи. Зокрема, паспорти громадян Росії з пропискою в Ростовській області. Утiм СБУ на даний час не підтверджує інформацію про виявлення російських паспортів на місці бою.
 
Керівник апарату голови СБУ Олександр Ткачук каже, що в цьому районі не припиняються обстріли, і провести якісний огляд місць, де проводили бойові дії, наразі неможливо. 
 

А ТИМ ЧАСОМ...

Футболіст збірної України Роман Зозуля від Фонду «Народна армія» передав Головному управлінню розвідки Міноборони безпілотний літальний апарат «Лелека».
 
«Роман Зозуля повідомив, що «тепер в армії буде на одну «пташку» більше, а це означає: більше точних розвідданих, більше уражених цілей і головне — збережені життя наших бійців», — повідомляють у ГУР Міноборони.