Путін назвав вбивство посла в Туреччині провокацією

21.12.2016
Путін назвав вбивство посла в Туреччині провокацією

У російському МЗС убивст­во Андрія Карлова наз­вали тероризмом і пообіцяли «рішуче боротися з ним».

Трагедія розігралася на очах численних свідків — під час відкриття в Галереї сучасного мистецтва в Анкарі фотовиставки «Росія очима турків».
 
Просто під час промови посла Росії в Туреччині Андрія Карлова пролунали постріли. Поранення, які отримав дипломат, виявилися смертельними.
 
Озброєний нападник проник до галереї, використавши поліцейське посвідчення.
 
Перш ніж вистрелити в посла, він зробив постріл у повітря і прокричав «Алеппо не забуте!», «Сирія не забута!», «Помста!» та «Аллах Акбар!». У інциденті було також поранено трьох інших осіб. За повідомленнями деяких ЗМІ, нападника було «нейтралізовано».
 
Ним виявився турецький поліцейський 1994 року народження, який у день нападу не перебував на службі. Напад стався через кілька днів після турецьких протестів щодо участі Росії в сирійському конфлікті. 
 
У російському МЗС убивст­во наз­вали тероризмом і пообіцяли «рішуче боротися з ним».
 
Президент Росії Володимир Путін на зустрічі з главою МЗС Сергієм Лавровим пообіцяв посилити «боротьбу з терором» у відповідь на вбивство посла в Туреччині.
 
«Скоєний злочин — це, безумовно, провокація, спрямована на зрив нормалізації російсько-турецьких відносин і на зрив мирного процесу в Сирії, який активно просувається Росією, Туреччиною, Іраном, іншими країнами, зацікавленими у врегулюванні сирійського конфлікту», — сказав він.
 
Президент Росії також доручив посилити охорону турецьких представництв у РФ і убезпечити російські дипломатичні відомства за кордоном. Російським громадянам, які перебувають у Туреччині, рекомендовано не з’являтися у людних місцях.
 
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган мав телефонну розмову з російським колегою щодо загибелі дипломата, повідомляє офіс пана Ердогана. 
 

А ТИМ ЧАСОМ…

Поліція Анкари затримала чоловіка, який учора о 3:50 ночі за місцевим часом  кілька разів вистрелив у повітря з гвинтівки біля території посольства США. Наразі біля посольства запровадили посилені заходи безпеки.
 
Дипломатичні місії США в Туреччині — посольство в Анкарі та консульства в Стамбулі й Адані — вчора були зачинені з міркувань безпеки після інциденту зі стріляниною.
 
Дипмісія закликає американських громадян, які перебувають у Туреччині, бути пильними, залишатися на зв’язку та стежити за новинами задля особистої безпеки.