«Чорний ворон» із грошима

23.12.2016
«Чорний ворон» із грошима

Національний бестселлер екранізують

Останній місяць року, що минає, став щедрим для вітчизняного кіновиробництва.

Так, на Миколая Держагентство України з питань кіно уклало з компанією «ТЕТ-продакшн» («1+1 медіа») контракт про надання кінопроекту «Залишенець. Чорний ворон» державної фінансової підтримки розміром 11 873,5 тис. грн.

Загальна вартість виробництва фільму, сценарій якого написано за романом Василя Шкляра, — 23 746, 9 тис. грн. Кінопроект повнометражного ігрового фільму «Залишенець. Чорний ворон» став одним із переможців Дев’ятого конкурсного відбору Держкіно. Автором сценарію фільму є Андрій Кокотюха, режисер — Олег Туранський, продюсери — Олександр Ткаченко, Олена Васильєва, Марина Городецька та Вікторія Забулонська.
 
Уже наступного дня повідомили про іншого щасливчика — вже почали знімати бойовик на історичну тематику «Екс», переможця 8-го конкурсного відбору Держкіно, його виробництвом займається компанія «Т.Т.М.».

«Екс» означає «експропріація». Сценарій стрічки базується на реальних подіях, що відбуваються у Західній Україні в 1932 році: революційна акція бійців підпільної української організації проти радянської влади перетворюється на криваву бійню.
За словами автора сценарію Ярослава Яріша, на створення сценарію його надихнула творчість Квентіна Тарантіно: «Мені сподобався символізм у його творчості, тому хотілося написати щось подібне за характером про українських революціонерів, хлопці давно цього заслужили. Я намагався створити збірний образ українського повстанця. Маю надію, мені це вдалося».
 
Режисер Сергій Лисенко розповів, що акторський склад ще повністю не затверджено: «Поки що принцип такий — нові обличчя молодих, нікому не відомих, але талановитих акторів, які в перспективі мають стати українськими зірками».
Перші зйомки картини відбулися у Львові та у Львівській області буквально днями, 16-17 грудня. Продовжаться — у квітні-травні наступного року. Вихід фільму заплановано на початок 2018-го.
Нещодавно Держкіно уклало з «Кінокомпанією Гагарін Медіа» контракт про надання проекту «Гуцулка Ксеня» державної фінансової підтримки — 24 млн. грн. Загальна вартість виробництва фільму — 48 млн. грн. Автором сценарію та режисером мюзиклу є Олена Дем’яненко. (Із 8 грудня у широкий кінопрокат вийшов її фільм «Моя бабуся Фані Каплан»). 
 
В основі літературного сценарію фільму «Гуцулка Ксеня» — лібрето однойменної оперети Ярослава Барнича. Події відбуватимуться у 1938 році у Ворохті. За синопсисом, там проживає найкрасивіша гуцулка на ім’я Ксеня. Туди ж приїжджають колишні односельці, американські емігранти, для того щоб знайти наречену для молодого Яро. Він отримає свій мільйонний спадок за умови, що одружиться зі свідомою українкою. А тим часом до анексії Західної України залишається дуже мало часу.
 
За словами режисера стрічки Олени Дем’яненко: «Це буде не етнографічний фільм, а модернова мелодрама в стилі українського танго. Історію буде розказано за допомогою сценаріїв-кліпів у супроводі оркестру».
 
Також Держкіно уклало з компанією «Лайм­Лайт» контракт про надання повнометражному ігровому фільму про життя на Донбасі «Ворошиловград» держфінансування розміром 15 млн. 490 тис. 300 грн. Загальна вартість виробництва фільму — 30 млн. 980 тис. 600 грн.

Копродукційний українсько-швейцарський кінопроект отримав нагороду BestPitchАward на найбільшому ринку копродукції Східної та Західної Європи ConnectingCottbus 2016. Режисер стрічки — Ярослав Лодигін, продюсер — Володимир Яценко, автори сценарію — Сергій Жадан, Ярослав Ладигін та Наталія Ворожбит.
 
За словами голови Держкіно Пилипа Іллєнка, станом на першу половину грудня в Україні за підтримки держави знімають 103 фільми, з яких 38 повнометражних ігрових та чотири повнометражні анімаційні.