Після теракту в Берліні крайньоправі накинулись на Меркель

23.12.2016
Після теракту в Берліні крайньоправі накинулись на Меркель

Дехто вважає, що у теракті винна Меркель.

Німецькі правоохоронці продовжують інтенсивний розшук громадянина Тунісу Аніса Амрі, якого підозрюють у скоєнні нападу на різдвяний ярмарок у Берліні 19 грудня. Вiдомо, що 24-річний Амрі принаймні один раз контактував через месенджер Telegram iз терористичною організацією «Ісламська держава» («ІД»), пише видання «Нью-Йорк Таймс» із посиланням на американських посадовців. Також підозрюваний збирав інформацію про виробництво вибухових пристроїв, передає агенція dpa. Окрім того, Амрі було заборонено в’їзд до США.
 
Амрі неодноразово порушував закон, пише інформагенція «Франс Пресс». Він відсидів чотири роки на Сицилії, де його в 2011 році заарештували за підпал школи, завдання тілесних ушкоджень i крадіжки. У травні 2015-го його випустили на волю та мали вислати з країни, але пізніше просто відпустили, і за кілька тижнів він переїхав до Німеччини, де використовував низку різних посвідчень.
 
У Німеччині Амрі підозрювали у зв’язках iз терористами, він перебував під спостереженням у період iз березня по вересень 2016 року. За цей час вiн потрапляв у поле зору полiцiї пiд час продажу наркотиків у берлінському парку і бійки в барі. Згодом спостереження зняли за браком доказів, стверджує нiмецька преса з посиланням на свої джерела.
 
Федеральна прокуратура ФРН попросила населення про допомогу в розшуку Аніса Амрі. За інформацію, яка допоможе затримати ймовірного терориста, оголошено винагороду — 100 тисяч євро.
 
Нагадаємо, внаслідок теракту на рiздвяному ярмарку загинуло 12 осіб, ще близько 50 отримали поранення різного ступеня тяжкості. 12 осіб перебувають у важкому стані в лікарнях. Також уже встановлено, що тунісець ударив ножем польського водія вантажівки — 37-річного Лукаша Урбана, коли той зорієнтувався про наміри терориста і намагався перешкодити йому. Після наїзду на натовп терорист пристрелив пораненого поляка. 
 
Лідери крайньоправих сил у різних країнах ЄС після берлінського теракту накинулися на німецького канцлера Ангелу Меркель та її політику щодо імміграції та біженців.

Один iз лідерів партії «Альтернатива для Німеччини» Маркус Претцелль у мережі «Твіттер» написав таке: «Коли нарешті буде відсіч німецької правової держави? Коли припиниться це лицемірство? Смерть цих людей — на совісті Меркель!».

Очільниця французького «Національного фронту» Марін Ле Пен у спеціальному комюніке написала, що вимагає «негайного поновлення державних кордонів» і закликає Вашингтон, Париж і Москву до спільної боротьби проти ісламського фундаменталізму.

Очільник нідерландської «Партії свободи» Герт Вілдерс у мережі «Твіттер» розкритикував політику відкритих кордонів, яка, на його думку, призвела до того, що «цунамі ісламського терору ввійшло до Європи». І додав фотоколаж iз вимазаним кров’ю німецьким канцлером. «Звістка з Берліна жахлива, але її можна було очікувати. Подібні події залишаться у спадок від Меркель», — твітнув Найджел Фараж, лідер Партії незалежності Сполученого Королівства UKIP.