Обрали Хілларі, а прийшов Дональд: американці віддали Kлінтон на 3 млн голосів більше, ніж Трампу

23.12.2016
Обрали Хілларі, а прийшов Дональд: американці віддали Kлінтон на 3 млн голосів більше, ніж Трампу

«Ну то й що, Хілларі, що за тебе проголосувало більше виборців?»

У США оголошено офіційні результати загального голосування на виборах президента США 8 листопада.

Кандидатка від Демократичної партії Хілларі Клінтон отримала майже на три мільйони голосів більше, ніж республіканець Дональд Трамп, але... програла вибори. І раніше траплялося, що президентом обирали кандидата, який набирав менше голосів, ніж його противник, але на цих виборах розрив рекордний за всю історію президентських виборів у США.

Ось такі вихиляси виписує американська вибор­ча система, якою ігнорується воля більшості виборців країни. Адже лідера нації по суті обирає не народ прямим голосуванням, а колегія виборників, яка нібито репрезентує народ. 
 
За Хілларі Клінтон проголосували 66 мільйонів американців, що є абсолютним рекордом в історії американських президентських виборів. Але долю виборів вирішують виборники, яких Трамп мав набагато більше. Рiч у тiм, що в кожному штаті вибори відбуваються за правилом «переможцю дістається все», тобто, приміром, у якомусь штаті Трампа підтримали 11 мільйонів виборців, а Клінтон — 10,9 мільйона, але всі виборці від цього штату дістаються Трампу. Голос 10,9 мільйона виборців ігнорується. 
 
У США вже говорено і переговорено про недосконалість такої виборчої системи, яку вигадали більше 200 років тому. Але при  цьому населення і значна частина політичної країни не хоче змінювати її, аби вона була сучаснішою і справедливішою.  Вперта відданість традиції бере гору над здоровим глуздом. 
 
Дональд Трамп і сам неодноразово коментував ганебний американський виборчий парадокс у «Твіттері». В листопаді він, зокрема, зазначив, що і у випадку безпосереднього голосування виграв би вибори, якби його суперниця не отримала голосів, які були віддані за неї нелегально. При цьому він не уточнив, що має на увазі. Можливо, участь у виборах емігрантів, які народилися за межами США.
 
19 грудня відбулися реальні вибори: колегія виборників проголосувала за Дональда Трампа як 45-го президента США. 6 січня цей вибір формально затвердять обидві палати Конгресу. А 20 січня особа, яка фактично не отримала підтримки більшості населення, буде приведена до присяги як новий президент найпотужнішої країни світу. І розповідатиме та нав’язуватиме світу «переваги американської демократії».