Світлодарське пекло: українська армія просунулася вперед поблизу Дебальцевого

23.12.2016
Світлодарське пекло: українська армія просунулася вперед поблизу Дебальцевого

«Перших хлопчиків і дівчаток ...побратимів друга «Гюрзи» — зустріла...» — так підписала фото волонтерка Наталія Шетілова. (Фото з мережі «Фейсбук».)

Затяте й криваве протистояння між захисниками України та ворожими окупантами переважно в районі Світлодарської дуги фіксують і спостерігачі ОБСЄ.

За даними місії, кількість випадків застосування важкої артилерії впро­джовж останнього тижня зросла на 300%! Ледь не 90% від загальної кількості всіх вибухів спостерігачі зафіксували саме на Світлодарській дузі. 
 
Звісно, ворог зазнає відчутних втрат під час ледь не щоденних штурмів позицій ЗСУ в цьому районі, переважно поблизу селища Луганське. Але й Україна втрачає своїх захисників, які своєю кров’ю та життям платять за незалежність держави. 
Згідно з офіційними даними штабу АТО, лише в період iз 18 по 22 грудня на фронті наклали головою вiсiм українських воїнів, ще 52 бійцiв поранено або контужено, один потрапив у ворожий полон. За даними волонтерів, загинуло щонайменше дев’ять захисників України. 
 
Міноборони не повідомило прізвища загиблих героїв, тож інформацію про них збирали волонтери та журналісти, оприлюднювали їхні бойові по­братими. Переважну більшість цих втрат українська армія зазнала саме на Світлодарській дузі — з числа вояків 54-ї окремої механізованої бригади i 25-го батальйону «Київська Русь».
 
Отже, одним iз першим загинув у бою на висоті «Варяг» у цьому районі 18 грудня гранатометник 54-ки Роман Радівілов, позивний «Гюрза» з міста Дергачі Харківської області. Ще один загиблий у тому бою — воїн iз позивним «Шайтан», але його прізвище досі не оприлюднено. 
 
Того ж дня наклав головою в запеклому бою стрілець-санітар 54-ї бригади Дмитро Клименко з Херсонщини. Впродовж 18-19 грудня на дузі загинули троє бійців «Київської Русі» Сергій Степаненко, позивний «Паштет» iз Борисполя, Василь Панасенко «Ваха» з Ірпеня та Володимир Андрешків, позивний «Жара» зi Львівщини.
 
20 грудня під Попасною загинув 22-річний вінничанин Олександр Вінярський. Куля ворожого снайпера поцілила бійцю 24-ї окремої механізованої бригади в голову.
 
Біографії загиблих героїв свідчать, що майже всі вони були активними євромайданівцями, пішли на фронт добровольцями (кілька з них воювали у лавах «Правого сектору», пройшли важкі бої за Донецький аеропорт або Дебальцеве взимку 2015 року), а згодом підписали контракт із ЗСУ. 
 
Утім, попри затятість ворога, українська армія, контр­атакуючи, зуміла зайняти нові позиції на Світлодарській дузі. І це попри те, що по позиціях ЗСУ ворог випускає в середньому до 800 снарядів і мін щодоби.
 
«Незважаючи на постійні обстріли та спроби прорвати нашу оборону, українські військові мужньо та професійно виконали свій обов’язок, зупинивши ворога та завдавши йому значних втрат», — каже секретар РНБО Олександр Турчинов, який побував на передовій під Світлодарськом.
 
За його словами, Збройні сили України й надалі адекватно реагуватимуть на будь-які провокації російських гібридних військ на всіх напрямках.