Ціни під наглядом: контролери харчових продуктів порозумілися

27.12.2016
Меморандум про співпрацю, підписаний минулого тижня Антимонопольним комітетом, Мінагрополітики та Держ­службою з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, дозволить ефективніше реагувати на порушення законодавства у ціноутворенні, захищати економічну конкуренцію, підвищувати обізнаність споживачів та учасників ринків у сфері контролю за цінами та проявами недобросовісної конкуренції.
 
«Уже три місяці діє тимчасова відміна прямого державного регулювання цін на основні продовольчі товари. Це спростило умови ведення бізнесу. Але постало питання більш якісного здійснення контролю за формуванням, встановленням та застосуванням цін і тарифів», — вважає очільник аграрного відомства Тарас Кутовий.

Відміна державного регулювання цін на основні продукти стимулюватиме конкурентоспроможність товаровиробників. Але держава має гарантувати всі умови щодо забезпечення розумного ціноутворення на продовольчі товари.

Очікується, що співпраця в рамках Меморандуму унеможливить спекуляції і маніпуляції з цінами на ринку продовольства. Своєчасний обмін оперативною інформацією між міністерством, антимонопольним комітетом, Держпродспоживслужбою, узгоджені позиції та дії допоможуть забезпечити українців якісними товарами та послугами за розумну ціну.
 
Свій Меморандум про співпрацю — щодо організації та координації роботи з торгівлі зерновими, олійними культурами та продуктами їх переробки підписали також Державна продовольчо-зернова корпорація України та Громадська спілка «Аграрний союз України».

Усі положення Меморандуму ґрунтуються на принципах сприяння захисту інтересів сільгоспвиробників. «Сьогодні корпорація — не тільки впевнений гравець на вітчизняному зерновому ринку, а й надійний державний партнер для фермерських господарств», — запевнив виконуючий обов’язки голови правління ДПЗКУ Олександр Григорович.

«Це історична подія. Дрібні та середні сільгоспвиробники нарешті отримають підтримку держави, зокрема через доступ до розгалуженої інфраструктури елеваторних потужностей ДПЗКУ на взаємовигідних умовах», — прокоментував подію голова Аграрного союзу України Геннадій Новіков. 
 
Як зазначається у Меморандумі, робота відбуватиметься у рамках Координаційної групи з питань співпраці, засідання якої проходитимуть раз на місяць.