Ізраїль образився: прем’єр Нетаньяху повчає «неслухняних» членів Ради Безпеки ООН

27.12.2016
Ізраїль образився: прем’єр Нетаньяху повчає «неслухняних» членів Ради Безпеки ООН

Біньямін Нетаньяху заборонив мінсітрам контакти з Україною?

Минулої п’ятниці Рада Безпеки ООН ухвалила резолюцію з вимогою до Ізраїлю припинити поселенську діяльність на окупованих ним палестинських територіях. У резолюції наголошується, що така політика Ізраїлю є порушенням міжнародного права та становить перешкоду для ізраїльсько-палестинського врегулювання.

Проект документа був внесений Новою Зеландією, Малайзією, Венесуелою та Сенегалом. Резолюцію підтримали 14 iз 15 членів РБ ООН, зокрема й Україна. США, які традиційно накладали вето на всі документи з засудженням агресивних дій Ізраїлю, цього разу утримались, що і дозволило ухвалити резолюцію. 
 
Резолюція визнає створення Ізраїлем поселень на палестинській території, окупованій з 1967 року, що не має юридичної сили і є «кричущим порушенням міжнародного права і одним iз головних перешкод на шляху до досягнення врегулювання за прин­ципом співіснування двох держав». Радбез ООН заявив, що не визнаватиме жодних змін ліній, які існували на 4 червня 1967 року, за винятком узгоджених сторонами. На окупованих Ізраїлем територіях, на яких палестинці хочуть утворити свою країну, Ізраїль уже встиг розселити 600 тисяч єврейських поселенців. 
 
Ізраїль у відповідь ужив низку дипломатичних заходів проти ініціаторів резолюції та всіх країн, які її підтримали. В оприлюдненому в ніч на суботу, 24 грудня, документі керівника ізраїльського уряду Біньяміна Нетаньяху, йдеться, зокрема, про відкликання послів Ізраїлю з Нової Зеландії та Сенегалу «для консультацій», передає агенція «Франс Пресс».

Нетаньяху також скасував запрошення міністрові закордонних справ Сенегалу, який мав відвідати Ізраїль у січні. Візит українського прем’єр-міністра Володимира Гройсмана, який був запланований на на 27-28 грудня, також скасовано. Прес-секретар Гройсмана Дмитро Столярчук заявив, що український прем’єр «переніс свій візит до Ізраїлю на невизначений термін» і закликає «не драматизувати ситуації». 
 
Загалом Біньямін Нетаньяху розпорядився звести до мінімуму робочі контакти з урядовцями з 12 країн. Це «ізраїльське покарання» не стосується Венесуели  та Малайзії, які також голосували за резолюцію, бо з цими країнами у Ізраїлю немає дипломатичних відносин.

Ізраїльська газета «Хааретц» цитує звернення прем’єра до урядовців на засіданні уряду: «У наступний період подорожуйте менше до країн, які голосували проти нас». Рішення стосується України, Росії, Китаю, Японії, Франції, Анголи, Єгипту, Уругваю, Іспанії, Сенегалу та Нової Зеландії. Крім того, заморожено координацію зустрічей Нетаньяху з прем’єр-міністром Великої Британії Терезою Мей та прем’єром КНР Лі Кецяном, які мали відбутися у січні у швейцарському Давосі.
 
У неділю до МЗС Ізраїлю викликали послів України та інших країн, що підтримали резолюцію у Радбезі ООН. У Держдепартаменті США підтвердили й виклик свого посла Дана Шапіро, з яким Нетаньяху зустрівся у неділю ввечері окремо. Про результати цієї зустрічі, що тривала близько 40 хвилин, не повідомляється.