Добре газдують: яблука із садів Тернопільщини купують у Європі та Азії

27.12.2016
Маршрут недавнього робочого візиту на Тернопільщину Президента України Петра Порошенка недарма пролягав і через село Трибухівці Бучацького району.

Саме там розташоване одне з небагатьох фермерських господарств, якими область може по праву пишатися — якістю продукції та впровадженням сучасних технологій.

ФГ «ГАДЗ» (називається так на честь керівника, відомого аграрія і Героя України Петра Гадза) не так давно почало продавати свої яблука і до Європи, і до Азії.
 
За словами заступника голови правління  господарства Тараса Мельника, у вересні цього року воно отримало сертифікацію Global GAP, яка дозволяє експортувати продукцію фактично до будь-якої країни, в тому числі й до держав-членів Євросоюзу.

Після проходження відповідного аудиту, за підтримки Всеукраїнської асоціації садівництва та Міністерства закордонних справ України,було проведено низку перемовин з потенційними закордонними клієнтами, відтак наразі вже укладено контракти і розпочато відправку до таких країн, як Швеція, Білорусь, Туреччина, ОАЕ, Ірак, В’єтнам та Катар.
 
Надалі список країн планують тільки розширювати, а з 2017-го «ГАДЗ» почне продавати за кордон ще й сливи та груші.

До речі, садівники стверджують, що відповідний сертифікат відразу на три види плодів має поки що в Україні лише їхнє господарство. Створене воно п’ять років тому і спеціалізується на виробництві саме фруктів та ягід.

Сади закладені посадковим матеріалом з Європи. Основними сортами яблук, які вирощуються там за найсучаснішими технологіями (зокрема з використанням утримання молодого саду на шпалері), є такі, як Голден Делішес, Гала, Фуджі та Ред Чіф.