Теракт у Берліні: Туніс шукає спільників Аніса Амрі

27.12.2016
Людина, чиї відбитки пальців знайшли на кермі вантажівки, котра наїхала на людей на різдвяному ярмарку в Берліні, тепер мертва. Тоді цей напад позбавив життя 12 осіб (серед них, як пізніше з’ясувалося, був і громадянин України) та поранив ще десятки.

Підозрюваного застрелив поліцейський у Мілані при спробі звичайної перевірки документів. Про це повідомили в італійському міністерстві внутрішніх справ, а згодом підтвердили в федеральній прокуратурі Німеччини.

Аніс Амрі вважався головним підозрюваним у скоєнні теракту. Він безперешкодно дістався до Мілана через Францію.

Але розслідування триває. Ще й досі немає стовідсоткової певності, що йдеться про терориста-одинака. Туніська влада заарештувала п’ятьох чоловіків, яких також підозрюють у причетності до замаху у Берліні. Один iз них є родичем Аніса Амрі. 
 
Після теракту на берлінському різдвяному ярмарку в правлячій у Німеччині коаліції посилилися суперечки навколо зміни політики щодо біженців. У країні перебувають, за різними даними, від 250 до 500 осіб, яких силові структури оцінюють як потенційних злочинців, готових скоювати теракти. Для цілодобового спостереження за кожним із них, за оцінками експертів у сфері безпеки, потрібно близько 60 співробітників правоохоронних органів.
 
У 2017 році кількість мігрантів, які залишають Німеччину, має суттєво збільшитись. Про це заявив міністр внутрішніх справ Німеччини Томас де Мезьєр в інтерв’ю газеті «Біль дам Зоннтаг». За його словами, у 2016 році цей показник зріс переважно завдяки спрощенню процедури добровільного виїзду.

На це передбачається додатково виділити 40 мільйонів євро, додав міністр. Крім того, де Мезьєр запропонував обмежити доступ до соціальних виплат та прискорити депортацію тих мігрантів, особи яких складно встановити і які не сприяють цьому.
 
Томас де Мезьєр підтвердив, що німецькі спецслужби нараховують близько 550 ісламістів, які загрожують громадській безпеці. «Деякі з них перебувають у Сирії, а деякі — у в’язниці», — сказав міністр. За його словами, близько 200 людей, які становлять потенційну загрозу, зараз мешкають у Німеччині. При цьому він визнав, що цілодобово спостерігати за кожним iз них неможливо.