На користь угорців: «Внєшекономбанк» готовий продати українську «дочку»

28.12.2016
Російський «Внєшекономбанк» відібрав фінальних претендентів на купівлю своєї української «дочки» і двох дочірніх російських банків — «Глобекс» і «Связь-банку».

Перший заступник голови банку Микола Цехомський уточнив, що на «Связь-банк» і «Глобекс» «два плюс» фіналісти, які хочуть купити обидва банки. «Процес iде, протягом першого півріччя точно зможемо реалізувати ці банки», — сказав він. Раніше представник російського банку заявив, що «Внєшекономбанк» розраховує на продаж дочірнього українського «Промінвестбанку» до кінця 2016 року.
 
Претендентом на купівлю української «дочки» «Внєшекономбанку» є угорська OTP Group, яка вже володіє банком в Україні.
 
Як вважають експерти, угорці можуть стати власниками банку в Україні за доволі невисоку ціну: угода може бути з коефіцієнтом близько 0,2—0,3 до капіталу. Це взаємовигідна оборудка для сторін, адже таким чином ВЕБ зможе позбутися українського активу, а OTP Group зуміє розширити свою присутність в Україні. Ця структура у себе на батьківщині володіє активами OTP Bank, який має 25% банківського ринку Угорщини.  Окрім цього, OTP Group має банківські активи у Росії, Сербії, Хорватії, Словенії, Болгарії, Словаччині, Чорногорії і Румунії. 
 
Збиток «Промінвестбанку» у січні—червні 2016 року становив 3,047 млрд. гривень. Що, втім, у 2,5 раза менше, ніж було за відповідний період 2015 року. Сукупні активи за півроку знизилися на 15,6% — до 35,144 млрд. гривень. Відповідно до даних Національного банку України, на 1 квітня 2016 року «Промінвестбанк» займав 11-те місце серед діючих 109 банків. 
 
Узагалі ж російські банки показують в Україні вкрай не високі результати, але при цьо­му їхнi власники, за винятком «Внєшеконом­банку», не поспішають їх позбуватися. Так, збитки «дочок» російських банків в Україні за 9 місяців нинішнього року становили 528 мільйонів доларів, або 13,6 мільярда гривень. Тодi як збиток усіх українських банків за цей же період становив 11,9 млрд. гривень.  
 
Таким чином, як констатує НБУ, українська банківська система назагал прибуткова, а російські банки генерують збитки. «Українські банки без урахування «російських» отримали прибуток у розмірі 1,6 мільйона гривень. 
 
Усього ж в Україні налічується вісім «дочок» російських банківських груп: «Сбєрбанк», ВТБ, «Альфа-Банк», «Неос», «БМ-банк», «Промінвестбанк», VS Bank і «Форвард». Найбільші збитки отримав «наш» ВТБ: 5,6 млрд. гривень. На другому місці — «Пром­інвестбанк» зі збитками 4,1 млрд. гривень. Чистий прибуток отримали тільки два банки: VS Bank i Форвард.  
 

А ТИМ ЧАСОМ

Це ж не «Приват»... 
 
Національний банк України надасть невеликим банкам відстрочку для необхідної докапіталізації. Менш ніж чотири десятки банків, які не проходили стрес-тестування, будуть діагностуватися за постановою № 351 про кредитні ризики. І якщо їх капітал стане негативним, НБУ надасть їм відстрочку для необхідної докапіталізації», — сказав директор департаменту фінансової стабільності НБУ Віталій Ваврищук. 
 
«Ми надамо банкам, які не проходили стрес-тест, перехідний період у тих випадках, коли нові правила виводять їх регулятивний капітал у мінус. У всіх банків буде близько трьох років, щоб провести капіталізацію, хоча графіки можуть бути різними», — заявив Ваврищук.