Дивіденди з-за моря: пшеницю «Марія» з Херсону вирощуватимуть в Туреччині

28.12.2016
Дивіденди з-за моря: пшеницю «Марія» з Херсону вирощуватимуть в Туреччині

Вітчизняна аграрна наука авторитетно заявила про себе на міжнародній арені.

Відразу 20 тонн насіння озимої пшениці класу «супереліта» продали Херсонські аграрії підприємцям із Туреччини аж за півмільйона гривень!

Фахівці Херсонського інституту зрошуваного землеробства НААН України уклали вельми перспективний контракт iз турецькими фермерами на реалізацію своєї ексклюзивної продукції.

Як розповіла директор Інституту зрошуваного землеробства, член-кореспондент НААН України професора Раїса Вожегова, перед укладанням вигідної угоди турецькі підприємці майже три роки проводили випробування на своїх дослідних ділянках у турецькій провінції Конья.
 
«Кліматичні умови життя у Туреччині та на Півдні України дуже схожі, тому іноземні бізнесмени відібрали на пробу насіннєвий матеріал пшениці у селекціонерів відразу з кількох українських міст, включаючи Одесу та Миронівку, — розповіла професор Раїса Вожегова. — У підсумку саме наш, херсонський, сорт пшениці «Марія» виявився найкращим. Тепер назву цього сорту внесли до міжнародного реєстру, він по праву отримав звання суперелітної пшениці. На звичайних ґрунтах урожайність насіння сорту «Марія» досягає 55-60 тонн iз гектара, а на поливних землях доходить до 100—110 тонн із гектара. При цьому насіння цього сорту стійкі до всіх поширених захворювань, не бояться посухи та морозів, а також мають високий вміст клейковини».
 
Згідно з умовами договору, як автори сорту пшениці «Марія» фахівці Херсонського інституту зрошуваного землеробства НААН України будуть щорічно отримувати дивіденди з кожного врожаю, який зберуть аграрії Туреччини. Також партнери з Туреччини будуть надсилати українським селекціонерам детальний звіт про те, як сорт перезимував та наскільки виявився плідним.
 
Гроші від цієї вигідної експортної операції українські аграрії вже запланували вкласти у придбання обладнання для насіннєвого заводу, який інститут зрошуваного землеробства планує відкрити навесні майбутнього року. За словами Раїси Вожегової, досi херсонським фермерам доводилося займатися обробкою насіння на простеньких машинах СМ. Однак потужності насіннєвого заводу дозволять закупити високопродуктивні насіннєві лінії імені Фадєєва.
 
Експериментатори Херсонського iнституту зрошуваного землеробства НААН України дуже успішно працюють над створенням нових сортів пшениці вже не перший рік. Не так давно місцеві вчені-селекціонери вивели сорт пшениці з урожайністю 120 ц / га.

Так, новий сорт озимої безостої пшениці, який отримав назву «Росинка», також став суперпродуктивним. Із 20 гектарів дослідної ділянки аграріям вдалося зібрати 240 тонн врожаю (12 тонн добірного зерна з гектара). Відзначимо, що поки що середня врожайність пшениці в цілому по Україні — у межах 45-49 центнерів iз гектара.