Відкривали двері ногами: Держгеокадастр Черкас розпустив свою громадську раду

28.12.2016
Цікава новина до теми про земельних рейдерів, котрі цього року «розгулялися» на землях Черкащини, відбираючи поля у фермерів («УМ» про це повідомляла).

Обласне управління Держгеокадастру в Черкаській області ліквідувало свою громадську раду, яку очолював Василь Шкут.

Після цього активісти ради почали ставити палиці в колеса самому управлінню.
 
Тож в. о. начальника обласного управління Держгеокадастру Оксана Сіроштан зібрала прес-конференцію і заявила ЗМІ, що представники громадськості поводяться нахабно, переслідуючи власні інтереси, а їхні акції вона назвала проплаченими.

Також вона повідомила про блокування її кабінету, назвавши це здійсненням морального тиску.
 
«Частина активістів не знає, чого вони прийшли», — наголосила керівник обласного управління Держгеокадастру. І додала, що такі дії є відпрацьовуванням за окрему плату.
 
Пані Оксана пояснює, що громадську раду було створено рік тому. Тоді до управління надходили звернення від громадських організацій з проханням про створення такої громадської ради. І після довгих перемовин, наголошує, правдами і неправдами її створили.
 
За словами Оксани Сіроштан, метою організації такої ради було сприяння у наданні земельних наділів учасникам АТО, але з часом повноваження ради розширилися. І поступово у кожного члена громадської ради почав з’являтися свій інтерес.

За 9 місяців їхньої роботи не було жодної дії, спрямованої на допомогу управлінню, констатує керівниця обласного Держгеокадастру. І додає, оскільки, відповідно до закону, громадські ради створюються лише при центральному апараті, днями вона підписала наказ про скасування громадської ради у Черкасах. Членів ради це обурило, і вони розпочали акції протесту, з блокуванням кабінету, роботи атестаційної комісії тощо.
 
На цій же прес-конференції пані Сіроштан оприлюднила схеми, за якими працювали активісти громадської ради. Вона каже, що все починається з того, що представники учасників АТО домовляються з атовцями про те, що хочуть отримати, відповідно до закону, землю. Після цього йде пошук фермерів, які дають згоду на вилучення земельних ділянок на користь атовців. При цьому є домовленість з іншим фермером, якому атовці передадуть свою землю в оренду.
 
Оксана Сіроштан назвала такі дії звичайним рейдерським захопленням. Також вона зізналася, що деякі члени громадської ради мали звичку ходити в управління, «відкривати ногами двері і вимагати документи, чого б вони не стосувалися». І це притому, що більшість цих людей навіть не мають землевпорядної освіти. Через такі дії, підкреслила Оксана Сіроштан, й вирішено було відмовитися від такої «активної» громадської ради.