Хвилі за звільнення: Георгій Тука звинувачує добровольців у підігруванні сепаратистам

28.12.2016
Хвилі за звільнення: Георгій Тука звинувачує добровольців у підігруванні сепаратистам

Добровольці вимагають звільнення усіх полонених.

На початку тижня, 26 грудня, добровольці оголосили про блокаду окупованих територій.

Колишній в.о. начштабу батальйону «Айдар» Валентин Лихоліт пообіцяв не пропускати метал, вугілля, деревину та промислові партії алкоголю і сигарет.

«Ми не будемо обмежувати мирних жителів, які проносять собі їжу — хліб, воду, гречку», — додав Валентин Лихоліт на прес-конференції у Києві.

А попередньо, нагадаємо, ще 16 грудня бійці добровольчих батальйонів заявили: якщо протягом семи днів усі українські військовополонені не будуть звільнені терористами, добровольці почнуть тотальну блокаду окупованих територій.
 
На майдані Незалежностi в Києві встановлено мобілізаційний пункт, куди можуть прийти всі бажаючі підтримати блокаду окупованих територій або взяти в ній участь. Другий командир батальйону «Донбас» Анатолій Виногродський повідомив тим часом, що багато ветеранів та волонтерів АТО готові приєднатися до акції. Він також зазначив, що блокада буде ретельно готуватися не тільки в зоні проведення АТО, а й у Києві.
 
Із приводу блокади заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій Георгій Тука висловив свою думку у «Фейсбуку». Він написав: «Про т.з. «блокаду» ОРДЛи. По-перше, у мене не викликають довіри ініціатори цієї акції: ані Валентин Лихоліт, ані Костянтин Грішин. Із відомих причин».
 
Георгій Тука також зазначив, що ці дії не узгоджені ні з одною державною установою — СБУ, МВС, ЗСУ, а значить, «встановлення будь-яких блок-постів, проведення будь-яких доглядів, надання будь-яких «дозволів» є незаконним і має отримати відповідну оцінку з боку правоохоронців».
 
«Намір «заморити голодом» (як сказав Валентин Лихоліт) при наявності більше 400 км неконтрольованого державного кордону — відверта маячня», — заявив він. На думку посадовця, блокада є наданням нового інформаційного приводу для сепаратистів.
 
За свідченням мешканців Донецька і прилеглих територій, там зовсім нема українських продуктів. За винятком яблук, які завозять туди з України через Білорусь.
 
До речі, ініціатори акції вимагають звільнення не тільки тих заручників, які значаться в офіційних списках, а й тих, хто в офіційні списки не включений, проте, за інформацією, наявною в учасників добровольчих батальйонів, перебуває в полоні.