Міноборони передумало: у Миколаєві 39 сімей військових залишилися без квартир

30.12.2016
Міноборони передумало: у Миколаєві 39 сімей військових залишилися без квартир

До Нового року ще в листопаді військовослужбовцям у Миколаєві пообіцяли дати ключі від квартир у новобудові. Але обіцяного ті не дочекалися
.
Підставою для розриву відносин із фірмами-забудовниками (попередньо виграли тендер дві) став лист iз департаменту фінансів Міністерства оборони України з рекомендацією не укладати договір купівлі-продажу.

Формулювання причини відмови настільки незрозуміле, що раптово викликало гучний скандал у лавах захисників Батьківщини. Наприклад, військовослужбовець у відставці Володимир Шубельняк цілком солідарний зі своїми товаришами у тому, що відмову забудовники отримали через те, що не змогли правильно «домовитися» з чиновниками з Києва.
 
— Буквально через тиждень після того, як із будівельною компанією у Миколаєві розірвали договір, у Київській області був терміново оголошений тендер під закупівлю квартир для Міністерства оборони, — розповів Володимир Шубельняк. — Фактично, кошти, що призначалися для бійців АТО, які проживають у Миколаєві, просто оперативно перекинули до столиці під власні потреби, тому що там зуміли швидше знайти спільну мову та «утрясти» фінансову вигоду для себе.
 
Сумнівним формулюванням відмови обурені й молоді бійці АТО. Наприклад, старший лейтенант Віталій Андреєв (він воював у зоні АТО та був поранений під Савур-Могилою) має сім’ю, 8-річного сина Володю. Чоловік уже планував, як робитиме ремонт  у новій квартирі, та запрошував друзів відсвяткувати новосілля на новорічні свята. А у підсумку вся родина так і продовжує жити в орендованій квартирі.

За  словами Віталія, раніше  Міноборони влаштовувала і ціна нового житла, яка склала близько 1750 гривень за квадратний метр, та й додаткові витрати на обладнання для кухонь і ванних кімнат у квартирах не викликало зауважень. Інформація про розрив співпраці з будівельною компанією, що проводила роботи, стала повною несподіванкою для всіх.
 
— Наша пропозиція дійсно була економічно найдоцільнiшою, — впевнений директор будівельної компанії Олексій Реутенко. — Однак у той день, коли я прибув iз повним пакетом документів до головного квартирно-експлуатаційного управління Збройних сил України, щоб оформити договір, мене просто залишили за дверима без пояснення причин...
 
За словами керівника групи квартирно-експлуатаційного відділу Миколи Соїна, умови життя в нових квартирах повністю відповідають усім сучасним вимогам, які були встановлені вимогами проведення тендера. Тому логічного пояснення розриву співпраці з будівельниками просто не існує. Військовослужбовці написали скарги до Міністерства оборони та звернулися з відкритим листом до Президента України, вимагаючи пояснити, хто та навіщо свідомо провокує черговий соціальний вибух у Миколаєві.
 
Нині в місті на квартирному обліку стоять 2200 військовослужбовців із сім’ями. За останні шість років тільки 11 сімей змогли домогтися отримання індивідуального житла. Решта змушені тулитися  по гуртожитках та на орендованих квартирах.