Турецькі «оглядини»: провідні футбольні клуби України готуються до "купівлі-продажу" гравців

04.01.2017

До середини січня в українських клубах заплановано зимові канікули.

Футболісти насолоджуються останніми днями відпочинку, а футбольна Україна завмерла в очікуванні чогось особливого, адже вітчизняні експерти постійно повторюють про грандіозний розпродаж, який під час зимового трансферного вікна мають влаштувати наші провідні клуби.

На цьому тлі питання підготовки українських грандів до другої частини сезону виглядає не надто актуальним. Маючи 13-очкову фору над «Динамо», «Шахтарю» взагалі можна було й не напружуватися.

Утім навесні (а точніше, наприкінці лютого) «гірникам» іще грати матчі першого раунду «плей-оф» Ліги Європи, відтак займатися трансферними справами, формуючи таким чином обриси нового колективу, у донецькому клубі почали ще в старому році, коли попрощалися з Євгеном Селезньовим, якому так і не вдалося заграти під орудою португальця Пауло Фонсеки.

Щойно людство зустріло 2017-й, у «Шахтарі» оголосили про перехід іще одного свого футболіста.
 
Талановитий півзахисник Олександр Караваєв — вихованець «шахтарської» академії — останнім часом на правах оренди грав за луганську «Зорю».
 
Після того як Юрій Вернидуб заявив про бажання клубу зменшити кількість орендованих гравців, персоною Караваєва зацікавилися в турецькому «Фенербахче», з яким для підписання контракту українському футболістові залишилося узгодити останні формальності.
 
При цьо­му у «Фенері» не виключають, що можуть підписати й іще одного молодого гравця національної збірної України — Едуарда Соболя, правами на котрого також володіють «гірники». Головне, як кажуть у таборі «канарок», були б гроші.
 
До речі, ключовим трансфером минулої зими, котрий здійснив «Шахтар», був продаж бразильця Алекса Тейшейри за рекордні для українського футболу 50 мільйонів євро до китайського «Цзянсу Сунін».
Вочевидь і поточний зимовий антракт не обійдеться без гучної трансферної угоди за участі донецького клубу.
 
Як повідомляють іспанські ЗМІ, хорватським капітаном «гірників» Даріо Срною неабияк цікавиться «Барселона». До офісу донеччан каталонці вже надіслали попередній контракт футболіста.
 
Утім, за неофіційними даними, пропозиція не надто влаштовує ветерана «Шахтаря». Срна каже, що зарплата занадто мала.
 
Зрештою, до закриття трансферного вікна часу ще достатньо, відтак узгоджувати деталі контракту можна доволі довго.
 
Навіть якщо не «Барселона», то, думається, знайдеться інший клуб, котрий забажає розпочати співпрацю з нев’янучим хорватським захисником, позиції котрого в «Шахтарі» довгий час узагалі вважалися недоторканними.
 
Утім, схоже, обставини змушують власника «гірників» Ріната Ахметова взятися й за «золотий запас» клубу.
 
Серед інших лідерів донеччан, хто може попрощатися з командою, — захисник Ярослав Ракицький. Приміром, «Бешикташу», котрий забажав придбати донецького центр­бека, готові віддати футболіста за 30 мільйонів євро.
 
Водночас київське «Динамо» не надто форсує події на трансфер-маркеті.
 
Поки в клубі офіційно заявили лише про припинення співпраці з двома ветеранами — Олександром Шовковським, який завершив кар’єру, та Олегом Гусєвим, для котрого його агент має знайти новий клуб.
 
Щодо динамівських лідерів, які найгучніше заявляли про своє бажання пограти в сильніших чемпіонатах, — Андрія Ярмоленка та Євгена Хачеріді, то по завершенні першої частини ЧУ президент «Динамо» Ігор Суркіс заявив: «жодних пропозицій не надходило».
 
Утім анонсований раніше власником «біло-синіх» курс на тотальне перезавантаження не може залишити футбольну Україну взагалі без гучних трансферів.