Свинина з курагою та медова паляниця: топ-5 рецептів різдвяних смаколиків

04.01.2017
Свинина з курагою та медова паляниця: топ-5 рецептів різдвяних смаколиків

Любов Скок.

Разом зі щасливою новиною про народження Господнього Сина до кожної домівки завітає Різдво. Дитячими дзвіночками, веселими колядками, цікавими вертепами воно всім сповіщатиме про таїну спасіння. 
 
До цього величного свята і готуються велично. У прибраних оселях ставлять дідухи, плетуть різдвяні павуки із соломи, готують найсмачніші страви.
 
Любов Скок iз Київщини, провідний бібліотекар ЦНБ ім. Вернадського, готуючись до Різдва, черпає поради з книг та прислухається до досвіду старших. Має солідний записник iз рецептами «від руки» і таке ж солідне «кухонне резюме». 
 
До свята вона пропонує приготувати свинину з курагою. На півтора кілограма свинини треба буде 250 г кураги, сіль, перець, 3-4 зубчики часнику, пiвсклянки бульйону.
 
Насамперед потрібно зрізати з м’яса жир і розтопити його. М’якоть відбити, натерти сіллю, чорним перцем і часником.
 
На м’ясі зробити надрізи, вкласти в них курагу без кісточок, покласти в сотейник, полити бульйоном чи окропом і поставити в духовку на 20 хвилин.
 
Потім знову полити і довести до готовності. Подавати нарізаним на порції.
 
Дуже смачно вдається підчеревина, запечена зі спеціями — те, що треба до свята! 
 
На приблизно двокілограмовий шматок підчеревини з рівномірним поєднанням м’яса і сала треба буде 4 чайні ложки солі і часник та спеції — за смаком.
 
Спочатку слід ретельно пошкрябати ножем шкірку, а потім підчеревину старанно помити й обсушити серветкою.
 
Приготувати суміш, якою натиратимемо шматок: вичавити часник, подрібнити кілька лаврових листочків, додати сіль, чорний і духмяний перець, коріандр, паприку, хмелі-сунелі й перемішати до однорідної маси.
 
Отриманою сумішшю натерти підчеревину з усіх боків, покласти в целофановий кульок (не зав’язувати)  і залишити при кімнатній температурі годину-дві, після чого покласти на добу в холодильник промаринуватися.
 
Далі щільно згорнути підчеревину у вигляді рулету, зав’язати товстою ниткою, загорнути у фольгу і поставити у розігріту духовку випікатися (приблизно на півтори години). Якщо потрібно, щоб зарум’янилася шкірочка, — наприкінці зняти фольгу.
 
Вже готову підчеревину треба остудити, а потім покласти у холодильник і подавати до столу наступного дня — з хроном, гірчицею, овочами, зеленню.  
 
Пані бібліотекар радить і смачний м’ясний рулет з овочами та маринованими грибами
 
Потрібно 500 г яловичини, змішаної з 300 г свинини, 200 г маринованих грибів, 2 круто зварені яйця, 2-4 картоплини,1-2 морквини, 0,5 склянки вершків, 2 скибки черствого білого хліба, 2-3 ложки смальцю, пучок петрушки.
 
М’ясо разом iз хлібом перемолоти, вимішати з нарізаними на кубики яйцями, грибами, картоплею, морквою, а також вершками, перцем, сіллю і залишити масу на 10 хвилин.
 
Сформувати батон і покласти в змащену жиром форму, наколоти виделкою, залити розігрітим жиром і смажити 20-30 хвилин на маленькому вогні, підливаючи потроху теплу воду. Холодним порізати на шматочки і подавати із зеленню.
 
Печеня з яловичини та грибів також асоціюється у пані Любові Скок зі святом.  На півкілограма яловичини потрібно 2 столові ложки смальцю для обсмажування м’яса, морквина, цибулина, корінь петрушки, півсклянки сметани, столова ложка томатної пасти, 300 г свіжих грибів (чи 50 — сушених), кілограм картоплі, сіль і перець за смаком.
 
Яловичину порізати на шматки, посолити, поперчити й обсмажити з нарізаними морквою, цибулею, коренем петрушки і томатом-пюре. Скласти у сотейник, залити бульйоном і тушкувати до напівготовності.
 
Підготовлені гриби відварити, подрібнити і злегка обсмажити з цибулею. Обчищену картоплю нарізати шматочками, обсмажити і скласти в сотейник, другим шаром — м’ясо з овочами, зверху — гриби з цибулею. Заливають грибним відваром та сметаною, посипають зеленню петрушки. Запікають у духовці до готовності всіх інгредієнтів.
 
Медова паляниця — напевне, та, про яку співається в колядках. Любов Скок пропонує спекти таку, переконана, що це робити нескладно, зате і пухкий високий вигляд вашої випічки, і солодкий аромат, і надзвичайний смак — усе засвідчить те, що свято вдалося на славу. 
 
Для тіста потрібно: склянка цукру, 2 столові ложки масла, 2 столові ложки меду, 2 яйця, чайна ложка соди, гашена оцтом, 3 склянки борошна. 
 
Яйця збити з содою. Цукор, масло, мед поставити на вогонь, коли закипить, додати яйця. Маса збільшиться у 2-3 рази. Гарячим замісити і відразу розкачати 5 коржів. Випікати до зарум’янення коржів (вони рум’яняться швидко — не перепечіть). 
 
Для крему: 100г розм’якшеного масла, 2 склянки сметани, склянка цукру — все розтерти, а потiм збити і перемастити коржі. Прикрасити подрібненими сухофруктами, тертими горіхами чи шоколадом, шматочками мармеладу чи випеченими фігурками.
 
Щасливого Різдва! Миру, достатку і щастя!